Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2014

Λογοκρισία σε διαφήμιση για το φυσικό αέριο;


Την Κόκα Κόλα και την Πέπσι Κόλα ζήλεψαν κάποιοι κυβερνητικοί φωστήρες. Και αν οι δύο αμερικανικοί κολοσσοί «έκοψαν» από διαφήμιση ισραηλινού αναψυκτικού τη φράση της Σκάρλετ Γιόχανσον «Συγγνώμη Κόκα και Πέπσι», οι δικοί μας... νάνοι «έκοψαν» από τη διαφήμιση του Φυσικού Αερίου φράσεις που θεώρησαν ότι μειώνουν την κυβέρνηση!

Η έξυπνη ομολογουμένως διαφήμιση δείχνει μια οικογένεια που κρυώνει επειδή η Τρόικα (όπως την αποκαλεί ο πατέρας) της πολυκατοικίας δεν τους αφήνει ν' ανάψουν το καλοριφέρ.
   
«Μέχρι πότε θα αποφασίζουν για σας οι ξένοι;» ακούγεται μια φωνή και όταν η οικογένεια βάζει φυσικό αέριο και ζεσταίνεται, ο πατέρας αναφωνεί «Λευτεριά!» και έπειτα από μια παύση «στη θέρμανση».
   
Ε, αυτή η διαφήμιση κατόπιν άνωθεν εντολών «αναμορφώθηκε»! Η «Τρόικα« έγινε «Τρίο Κρύο», οι «Ξένοι» άλλαξαν σε «Αλλοι» και τη «Λευτεριά» την έφαγε το μαύρο σκοτάδι...
    
Αλλά ακόμα και στη νέα της μορφή φαίνεται ότι δεν ικανοποίησε τους κυβερνητικούς λογοκριτές κι έτσι, ω του θαύματος, το Σάββατο δεν έπαιξε καθόλου!
   
Πιθανόν όταν θα την ξαναδούμε, ο πατέρας θα ευχαριστεί την Τρόικα και τους ξένους συμμάχους και θ' αναφέρεται στη λευτεριά της εγκύου γυναίκας του! Αν θα ζεσταίνεται ή όχι η οικογένεια, μικρή σημασία θα έχει (για τους κυβερνώντες...).
   
Μα καλά, τι φοβήθηκαν και «έκοψαν» τη διαφήμιση; Μην τους μαλώσει η Τρόικα ή μη χαρακτηριστούν από τους πολίτες ενδοτικοί; Δυστυχώς, η Τρόικα τους κάνει, ούτως ή άλλως, ό,τι θέλει και η ενδοτικότητά τους είναι υπαρκτή και αποτελεί δυσφήμηση...

   
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=413148

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου