Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Σταματήστε την ανοησία με το «Νίκας τοις ευσεβεύσι…»


Απόσπασμα από άρθρο του π. Αθανασίου Γιουσμά.

 
[Από της καταργήσεως της βασιλείας στη χώρα μας, προέκυψαν μερικά ζητήματα-προβλήματα τελετουργικής φύσεως, σε στιγμές ή ύμνους της Θείας Λατρείας, όπου δηλαδή γινόταν λόγος για βασιλείς. Συνοδική Επιτροπή επί της Θείας Λατρείας, αμέσως μετά την αλλαγή του πολιτεύματος το Σεπτέμβριο του 1974, όρισε ποιες αναφορές στους βασιλείς από τα λειτουργικά μας βιβλία πρέπει να παραλειφθούν και να καταργηθούν και ποιες όχι.

 Συγκεκριμένα όρισε, ότι στο γνωστό απολυτίκιο «Σώσον Κύριε τον λαόν Σου...» δεν είναι ορθή η αντικατάσταση της φράσης «νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος» με την «νίκας τοις ευσεβεύσι κατ’ εναντίον...», διότι όπως απεφάνθησαν τότε το 1975, η λέξη «βασιλεύς» αναφέρεται στους άρχοντες τους «εν υπεροχή όντες» (Α’ Τιμ. 2, 2).

Μάλιστα, στη συνέχεια συχνά πυκνά μάς υπενθύμιζαν την παλαιά αυτή εντολή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και μας προέτρεπαν να τηρούμε την τάξη και την καθορισμένη πλέον ομοιομορφία στα λατρευτικά τελούμενα. Με την ανάληψη του Μακαριωτάτου κ.κ. Χριστοδούλου στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, αφού επανεξετάστηκε το θέμα, λάβαμε την εντολή –την παράξενη κατά την ταπεινή μου γνώμη κι ας υπακούω σ’ αυτήν– εντός του Ναού να ψάλλουμε «νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος» και εκτός του Ναού την «νίκας τοις ευσεβεύσι κατ’ εναντίον...». Για να κλείσουμε τα στόματα ορισμένων, αντί να τους κατατοπίσουμε-κατηχήσουμε…]

 
Προτροπή προς Έλληνες ιερείς :

Αντισταθείτε στις μπουρδολογίες πολιτικών (κυρίως) που επιχειρηματολογούν υπέρ του (ανύπαρκτου)  «νίκας τοις ευσεβεύσι κατ’ εναντίον...» .

 
Δεν υπάρχει κανένας λόγος, εξαιτίας την ανοησίας κάποιων, να παραποιείται το αυθεντικό τροπάριο:

 
«Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου, νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος και το σον φυλάττων, διά του Σταυρού Σου, πολίτευμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου