Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Όταν ο ΓΑΠ ήταν αντίθετος με την αναδιάρθρωση και ανέλυε τις επιπτώσεις

21/2/2011
ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ HUMBOLDT
ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
(είχαν γίνει και κάποια μικροεπεισόδια με Έλληνες φοιτητές)


[ Πολλοί έθιξαν το θέμα της αναδιάρθρωσης. Μάλιστα, όταν επήλθε η κρίση, όπως επισημάνατε, και καθώς διαβλέπαμε την κρίση να μας πλήττει άμεσα, στράφηκα στους συνεργάτες μου, Υπουργούς και συμβούλους, και ζήτησα να μου αναλύσουν όλες τις υπάρχουσες επιλογές:
μία ήταν η χρεοκοπία και η αναδιάρθρωση.
Εξετάσαμε, όμως, όλες τις συνέπειες και αξιολογήθηκαν ως χειρότερες, θα έλεγα, μάλιστα, και καταστροφικές οι συνέπειες της αναδιάρθρωσης, σε σύγκριση με τις δύσκολες αποφάσεις, τις οποίες τελικώς λάβαμε. Ασφαλώς, κάποιοι επλήγησαν περισσότερο και αδίκως, ωστόσο, η κατάσταση θα ήταν πολύ δεινότερη, αν είχαμε επιλέξει τη χρεοκοπία.
Πρώτον, θα είχαμε απολέσει πλήρως κάθε αξιοπιστία και θα δυσχεραινόταν η όποια επάνοδός μας στις αγορές για χρόνια. Τι θα σήμαινε αυτό; Θα σήμαινε ότι θα αναγκαζόμασταν να στραφούμε για βοήθεια σε ένα φορέα που θα προσομοίαζε του ΔΝΤ, ή κάποιου άλλου που, στο μεταξύ, θα έπρεπε και να συγκροτηθεί, και μάλιστα, όχι για μια τριετία, αλλά ίσως με ορίζοντα δεκαετίας. Αποτελούσε άραγε αυτό βιώσιμη επιλογή για την Ελλάδα;
Δεύτερον, η χρεοκοπία θα σήμαινε ότι, πιθανότατα, οι πολίτες θα έσπευδαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, φοβούμενοι για την τύχη των χρημάτων τους, και τα τραπεζικά ιδρύματα ενδεχομένως να κατέρρεαν.
Όσο για το σύστημα ασφάλισης και το συνταξιοδοτικό, δεν θα διέθετε περιθώρια καταβολής των συντάξεων. Δεν θα υπήρχε περιθώριο καταβολής μισθών. Θα γίνονταν αναγκαστικές απολύσεις.
Κρατήσαμε τον κόσμο στις θέσεις εργασίας του. Περικόψαμε τους μισθούς, αλλά οι άνθρωποι παρέμειναν στην εργασία τους και αυτό είναι το σημαντικό. Είναι πολύ σημαντικό για την κοινωνική συνοχή. Δεν έγιναν απολύσεις.]
Τελικά τα κατάφερε και τις "δύσκολες και άδικες αποφάσεις" πήρε, και απολύσεις έγιναν, και αναδιάρθρωση θα γίνει ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου