Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2011

Wall Street Journal:Δύο αμερικανικές τράπεζες προσπάθησαν να φτιάξουν σύστημα συναλλαγών σε λιρέτα, δραχμή, εσκούδο

Καθώς η κρίση χρέους στην Ευρώπη εντεινόταν, τουλάχιστον δύο τράπεζες παγκόσμιας εμβέλειας προσπάθησαν να προετοιμαστούν σχεδιάζοντας  εφεδρικά συστήματα για συναλλαγές σε νομίσματα όπως η λιρέτα, η δραχμή ή το εσκούδο, αλλά αντιμετώπισαν δυσκολίες .

Οι διευθυντές των τεχνικών τμημάτων των τραπεζών αυτών επικοινώνησαν με τη βελγική Swift, την βάση της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται το δίκτυο που χρησιμοποιείται στις οικονομικές συναλλαγές και ζήτησαν τεχνολογική στήριξη αλλά και τους κωδικούς των νομισμάτων ώστε να προετοιμάσουν ένα σύστημα ασφαλείας για την περίπτωση που καταρρεύσει η ευρωζώνη.
 Η Swift αρνήθηκε να παράσχει τέτοιες πληροφορίες, εν μέρει γιατί κάτι τέτοιο θα υποδαύλιζε την κερδοσκοπία και θα αποδυνάμωνε ακόμη περισσότερο την ευρωζώνη.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, οι τράπεζες εξετάζουν όλες τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η έξοδος μίας ή περισσότερων χωρών από την ευρωζώνη, από τις δανειακές συμβάσεις μέχρι την ασφάλεια του προσωπικού τους.

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα ότι άλλη μια ένδειξη του φόβου που υπάρχει είναι αυτό που είπε ένας τραπεζίτης εξοικειωμένος με τις συναλλαγές των εταιρειών:
  κάποιες εταιρικές επιχειρήσεις με δραστηριότητες στην Ελλάδα και αλλού στη Νότια Ευρώπη έχουν αρχίσει να μεταφέρουν τα μετρητά τους από την Ελλάδα σχεδόν σε καθημερινή βάση-σε σύγκριση με την κανονική ενδιάμεση διακοπή δύο εβδομάδων, ως μέτρο προφύλαξης για μια ξαφνική απώλεια της αξίας αν τα παλιά νομίσματα αναβιώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου