Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Τουρκική εκδοχή για την ένταση μεταξύ ελληνικών και τουρκικών πολεμικών το 2008 παρουσιάζει το Wikileaks

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κανονιοφόρος «Πολεμιστής» απείλησε με βύθιση νορβηγικό σκάφος που εκτελούσε έρευνες για λογαριασμό της Τουρκίας.
Λευκωσία: Στην ένταση που δημιουργήθηκε μεταξύ ελληνικών και τουρκικών πλοίων στα ανοικτά της Κύπρου στις 18 Δεκεμβρίου του 2008, αναφέρονται έγγραφα της γνωστής ιστοσελίδας Wikileaks που δημοσιεύει την Τρίτη η τουρκική εφημερίδα «Milliyet».

Σύμφωνα με το έγγραφο, στις 14 Δεκεμβρίου 2008, τις πρωινές ώρες, τουρκικό πλοίο συνάντησε δύο πλοία υπό νορβηγική σημαία που έψαχναν για πετρέλαιο στα δυτικά της Κύπρου. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαϊντάρ Μπερκ, το τουρκικό πλοίο ενημέρωσε τα νορβηγικά ότι βρίσκονταν στα εθνικά ύδατα της Τουρκίας. Μετά από λίγο, προστίθεται στο έγγραφο της Wikileaks, το πλοίο υποχώρησε.

Στις 6 το απόγευμα της ίδιας μέρας, προέκυψε ζήτημα για ένα νορβηγικό ερευνητικό πλοίο, προφανώς το «Malene Ostervold», που αυτή τη φορά εργάζονταν για την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου και έκανε έρευνες ανοικτά του Καστελόριζου.

Οι Έλληνες διπλωμάτες ενημέρωσαν το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι το πλοίο βρίσκονταν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ο Μπερκ ενημέρωσε τους Έλληνες αρμοδίους ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν αναγνώριζε αυτό τον ισχυρισμό, όπως αναφέρεται. Στις 15 Δεκεμβρίου το ελληνικό περιπολικό σκάφος P-61 «Πολεμιστής» (κλάσης Osprey HSY-55) πλησίασε το νορβηγικό πλοίο που δούλευε για την τουρκική εταιρεία στα 50 μέτρα και το απείλησε με βύθιση. Η Άγκυρα τότε εξόπλισε μια φρεγάτα και την έστειλε στην περιοχή.

Αναφέρεται ότι παρά την παρουσία της τουρκικής φρεγάτας η κανονιοφόρος «Πολεμιστής» εξακολουθούσε να ακολουθεί το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο. Ο Χαϊντάρ Μπερκ έκανε εκείνη την μέρα εκατοντάδες τηλεφωνήματα, προστίθεται στο δημοσίευμα. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Τούρκο αξιωματούχο, το σκάφος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού συνέχισε να παρενοχλεί το νορβηγικό μέχρι το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου.


Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου