Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Οκτώ Έλληνες παιδόφιλοι στη φάκα του FBI

Οι έρευνες του FBI με μία πρωτότυπη μέθοδο, ακόμα και για τα δεδομένα των αμερικανικών αρχών, κατέληξαν στον εντοπισμό οχτώ Ελλήνων παιδόφιλων, οι οποίοι αντλούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας από ιστοσελίδα που θεωρείται ως η παγκόσμια «φωλιά» θέασης βιασμών και κακοποιήσεων ανηλίκων.


Οι «χάκερ» του FBI επέλεξαν έναν ανορθόδοξο τρόπο για να βρουν τα ηλεκτρονικά ίχνη εκατοντάδων παιδόφιλων που σέρφαραν στην ιστοσελίδα «playpen» που φιλοξενούνταν στο dark web (σκοτεινό Διαδίκτυο, που κρύβει την ταυτότητα -IP- του χρήστη).

Εδωσαν… πρόσβαση

Οι αμερικανικές αρχές φιλοξένησαν για 13 ημέρες (από τις 20 Φεβρουαρίου έως 4 Μαρτίου 2015) σε δικούς τους servers στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ την ιστοσελίδα με τα σοκαριστικά βίντεο προκειμένου να παρακολουθούν όλο το 24ωρο την κίνηση του ιστότοπου και τη διακίνηση του παράνομου υλικού. Το διάστημα αυτό «επιτρεπόταν» ουσιαστικά η διακίνηση βίντεο παιδικής πορνογραφίας που γινόταν μέσω της έδρας του FBI, κάτι που δεν συνηθίζεται να υιοθετείται ως αστυνομική μέθοδος, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία μίας τεράστιας δεξαμενής δεδομένων από το FBI με ηλεκτρονικά ίχνη (IP) παιδόφιλων. 
Ανάμεσα σε αυτούς που διακίνησαν υλικό παιδικής πορνογραφίας ήταν οχτώ Ελληνες και για το λόγο αυτόν ειδοποιήθηκαν οι ελληνικές αρχές.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανταποκρίθηκε άμεσα, εντόπισε σε ποιους ανήκουν τα ηλεκτρονικά ίχνη των δραστών και προχώρησε σε έρευνες στις οικίες τους.
Συνολικά σχηματίστηκε δικογραφία κατά τους προηγούμενους μήνες για διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας για οχτώ άτομα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ανάμεσά τους ένας 21χρονος από την Πελοπόννησο. Οι περισσότεροι από αυτούς περιγράφονται ως άτομα της «διπλανής πόρτας» που κανείς δεν θα μπορούσε να υποψιαστεί ότι θα μπορούσαν να έχουν αρρωστημένες φαντασιώσεις.
Η υπόθεση αποδεικνύει για ακόμα μία φορά, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ότι τα κυκλώματα παιδοφιλίας δεν έχουν… πατρίδα, καθώς οι δράστες ανά τον κόσμο ανταλλάσσουν με ταχύτητα και ευκολία βίντεο, ιδιαίτερα μέσα από το dark web που τους παρέχει ανωνυμία. 

1.300 εγγραφές


Το FBI θεωρεί μεγάλη επιτυχία ότι εντόπισε την ταυτότητα (διευθύνσεις IP) 1.300 παιδόφιλων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης που κράτησε 13 ημέρες έκαναν εγγραφή στο «playpen». Συνολικά περιηγήθηκαν στον ιστότοπο 215.000 χρήστες (το 0,16% έκανε εγγραφή).
Σε 137 χρήστες από διάφορες χώρες (μεταξύ αυτών η Δανία, η Χιλή, η Κολομβία και η Αμερική) απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Το γεγονός ότι ανάμεσά τους βρίσκονται οχτώ Ελληνες προκαλεί εντύπωση, καθώς ο αριθμός είναι μεγάλος σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας μας. Στις έρευνες συμμετείχε και η Europol, στο πλαίσιο της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Operation Pacifier». Στόχος της επιχείρησης είναι η διείσδυση των διωκτικών αρχών στο σκοτεινό Διαδίκτυο, που μέχρι σήμερα θεωρείται «άβατο». 



ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
akalafatis@e-typos.com
http://www.e-typos.com/gr/ellada/article/164364/okto-ellines-paidofiloi-sti-faka-tou-fbi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου