Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

ΠΡΟΣΟΧΗ : Μούφα το "Αρχαιοελληνικό γεωτρύπανο"...

Ένα νέο hoax αναπαράγεται αυτές τις μέρες από αρκετές και blogs. Το άρθρο ισχυρίζεται πως βρέθηκε αρχαιοελληνικό γεωτρύπανο στην ανατολική ακτή της Σικελίας, κοντά στην πόλη των Συρακουσών.
Ας δούμε τους ισχυρισμούς του άρθρου…



Παγκόσμιο ΣΟΚ ανατρέπει την Ιστορία! Βρέθηκε αρχαιοελληνικό γεωτρύπανο…
Απίστευτο κι όμως αληθινό. Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού επιστημονικού Ινστιτούτου «Clearwater Revival Science Digest» , τα γεωτρύπανα χρησιμοποιούνταν ήδη από τα αρχαία χρόνια, στην Ελλάδα.
Τα ευρήματα της έκθεσης προήλθαν από μια διεθνή ομάδα αρχαιολόγων, που είναι υπεύθυνοι για την ανακάλυψη αυτή, ύστερα από έρευνα που έκαναν στην ανατολική ακτή της Σικελίας, κοντά στην πόλη των Συρακουσών. Αξίζει πάντως να αναφερθεί το γεγονός ότι η Συρακούσες ήταν η πατρίδα του Αρχιμήδη.
Η συγκεκριμένη ανακάλυψη έγινε κατά την αρχαιολογική ανασκαφή που έλαβε χώρα στην έπαυλη ενός ευγενούς πολίτη. Το εύρημα που ανακαλύφθηκε ήταν μια χάλκινη ράβδος η οποία είχε ένα έλασμα χαλκού που περιστρέφονταν κυκλικά.
Το τρυπάνι το οποίο βρέθηκε έχει μήκος 3,5 μέτρα και διάμετρο 25 εκατοστά.
Έκπληκτος ο επικεφαλής του προγράμματος, καθηγητής April Wells είπε: «Ήταν ένα πραγματικό σοκ για εμάς!»…Δεν μπορώ να το πιστέψω. Αποδεικνύεται ότι ήταν σε χρήση για γεωτρήσεις αυτό το γεωτρύπανο στον δεύτερο αιώνα προ Χριστού».
Το είδαμε ΕΔΩΕΔΩΕΔΩΕΔΩ και ΕΔΩ 


Πρώτα,  πρώτα, η φωτογραφία είναι πλαστή.  Αν προσέξετε η μεγέθυνση έχει διαφορές από την εικόνα. Στη φωτογραφία το τρυπάνι είναι μπροστά από το πινέλο και στη μεγέθυνση το τρυπάνι είναι δίπλα από το πινέλο. Η πραγματική φωτογραφία είναι η παρακάτω.
32503
Το ινστιτούτο «Clearwater Revival Science Digest» δεν υπάρχει. Μια έρευνα στη google μας εμφανίζει μόνο αναπαραγωγές του ίδιου άρθρου σε ελληνικές και ρώσικες σελίδες.  Ακόμη δεν υπάρχει αρχαιολόγος καθηγητής April Wells, και δεν είναι τυχαίο που το well σημαίνει (εκτός από το καλά) πηγάδι, φρεάτιο.
Η αρχική πηγή του άρθρου είναι το blog mikres-ekdoseis.gr που είναι μετάφραση ρώσικου άρθρου του 2012, που με τη σειρά του έχει αναπαραχθεί από πολλές ρωσικές ιστοσελίδες που ασχολούνται με γεωτρήσεις.
Το παραπάνω άρθρο, που αναπαράγεται αυτές τις μέρες, πατάει στην εφεύρεση του Αρχιμήδη, ατέρμων κοχλίας, αλλά όλα τα στοιχεία που περιέχει είναι πλαστά ή ανύπαρκτα. Όπως θα έχετε καταλάβει ήδη, η είδηση με το αρχαιοελληνικό γεωτρύπανο, καταρρίπτεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου