Σάββατο, 4 Ιουλίου 2015

Πανικός στην Αλβανία: Φόβος για μαζική επιστροφή Αλβανών από την Ελλάδα

Η Αλβανία προετοιμάζεται για τον κίνδυνο οι αναταράξεις στην Ελλάδα να αναγκάσουν χιλιάδες αλβανούς μετανάστες να επιστρέψουν στη χώρα τους, με αποτέλεσμα ...


να σταματήσουν τα εμβάσματα που τώρα στηρίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την οικονομία της χώρας.

Yπουργοί στα Τίρανα εκφράζουν την πεποίθηση ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Αλβανίας μπορεί να αντέξει τις αναταράξεις, παρά το ότι τρεις τράπεζες στην Αλβανία είναι ελληνικές και ελέγχουν σχεδόν το 16% όλων των περιουσιακών στοιχείων του αλβανικού τραπεζικού τομέα, σύμφωνα με τους Financial Times.Ωστόσο, οι ανησυχίες για την πιθανή επιστροφή μεταναστών δείχνουν ότι τελικά η Αλβανία και τα άλλα βαλκανικά κράτη, και όχι οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη, θα είναι αυτοί που θα νοιώσουν πρώτοι τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο της ελληνικής κρίσης.

 

Τα εμβάσματα από Αλβανούς που εργάζονται στο εξωτερικό μειώθηκαν στα 544 εκατ. ευρώ πέρυσι, από 952 εκατ. ευρώ το 2007 (τα εμβάσματα αντιστοιχούν στο 5% του αλβανικού ΑΕΠ), ενώ περίπου 180.000 Αλβανοί μετανάστες έχουν ήδη επιστρέψει στην Αλβανία τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω της κρίσης στην Ελλάδα ενώ πλέον εκφράζονται φόβοι για μαζική επιστροφή και άλλων (παράνομων και μη) στην περίπτωση που χάσουν τις δουλειές τους και τις αποταμιεύσεις τους στην Ελλάδα.

Αυτό θα οδηγούσε σε εκτίναξη της ανεργίας –που τώρα βρίσκεται στο 14%- βραχυπρόθεσμα, σε πίεση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ενώ θα υπάρξει πρόβλημα και με την ένταξη στην αλβανική κοινωνία των παιδιών των μεταναστών, που έχουν λάβει ελληνική παιδεία. Και αυτά τα προβλήματα θεωρούνται δυνητικά σοβαρότερα από τους κινδύνους μετάδοσης μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου