Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Η ελληνική Green Cola που τα βάζει με τους κολοσσούς

(ΑΓΟΡΑΖΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ)

Με εφαλτήριο την ακριτική Ορεστιάδα του Εβρου και σημείο αναφοράς το εμφιαλωτήριο της (ΕΠΑΠ), η Green Cola Company συνεχίζει την εδώ και δεκαετίες φιλοσοφία των ανθρώπων που συνέστησαν την πρώτη ομάδα παραγωγής της.

Ο συνδυασμός της αυθεντικότητας της παράδοσης με τη δημιουργία λειτουργεί ως θεμέλιος λίθος για τη δημιουργία ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων που σέβονται και κερδίζουν ολοένα και περισσότερο τον καταναλωτή.


Οπλισμένη με μεγαλύτερο πάθος για καινοτομία και έρευνα νέων τάσεων στον χώρο του αναψυκτικού, η ομάδα της GCC συνεχίζει να πειραματίζεται αναζητώντας νέες αγορές διείσδυσης και νέες συνταγές που θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο το ήδη θετικό ρεύμα των καταναλωτών προς τα προϊόντα της.
Η μεγαλύτερη διείσδυση στις αγορές του εξωτερικού αποτελεί τον κύριο στόχο εξαμήνου 2015 της ελληνικής επιχείρησης Green Cola Company, αναμένοντας εντός των ημερών την ολοκλήρωση των συμφωνιών συνεργασίας με γείτονες χώρες, ενώ σύντομα αναμένεται να «ταξιδεψει» ακόμη πιο μακριά, αποκτώντας εντονότερη παρουσία στις ανατολικές χώρες. Το καινοτόμο αναψυκτικό που μετρά λίγα μόλις χρόνια παρουσίας στα ράφια των ελληνικών super market, καταφέρνει και κερδίζει διαρκώς ολοένα και μεγαλύτερα μερίδια από την πίτα των αναψυκτικών της κατηγορίας του, σημειώνοντας αντίστοιχη επιτυχία και στο εξωτερικό.
Με παρουσία ήδη σε χώρες όπως το Ισραήλ, τη Λιβύη, την Αυστραλία και το Βέλγιο, η διοίκηση προσανατολίζεται να ενταχθεί δυναμικά στη Βαλκανική αγορά, την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή, καλύπτοντας εντός του εξαμήνου τη ζήτηση στις αγορές της Βουλγαρίας και Αλβανίας. «Στόχος μας είναι η συμφωνίες με παραγωγικές μονάδες του εξωτερικού, οι οποίες θα λαμβάνουν την πρώτη ύλη από την ελληνική Green Cola Company» όπως επισημαίνει μιλώντας στην «ΗτΣ» ο Στέφανος Οκταποδάς, αντιπρόεδρος της επιχείρησης, επισημαίνοντας πως «σύντομα θα ανακοινώσουμε μια συνεργασία αυτού του είδους, που θα μας επιτρέψει έτσι να κυριαρχήσουμε σταδιακά στις τοπικές αγορές».
Πέραν αυτού, η Green Cola Company βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με εκπροσώπους της γερμανικής αγοράς, ενώ στους στόχους παραγωγής των προϊόντων περιλαμβάνονται και χώρες όπως η Ολλανδία, η Σαουδική Αραβία και η Σερβία. Με το μερίδιό της να αυξάνεται διαρκώς, αλλά να παραμένει ακόμα σε μονοψήφια ποσοστά, η Green Cola επιχειρεί να αυξήσει την παρουσία της, διπλασιάζοντας την παραγωγή της.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός από τη μονάδα που διαθέτει στην Ορεστιάδα, παράγει τα προϊόντα της και στο εργοστάσιο Εσπερίδες της ΕΑΣ Αργολίδας, καλύπτοντας έτσι την αυξημένη ζήτηση. Με την ιστορική ΕΑΣ Αργολίδας - ΡΕΑ ήρθε σε συμφωνία πρόσφατα, προβλέποντας να λειτουργήσει ως εμφιαλωτής της ΕΠΑΠ.
Η επιχειρηματική πρωτοβουλία της Green Cola ανήκει στην ΕΠΑΠ ΑΕ (Ένωση Παρασκευαστών Αεριούχων Ποτών) της ακριτικής Ορεστιάδας, που ιδρύθηκε το 1959 από μία ομάδα ντόπιων παραγωγών (Στέργιο Αρβανιτίδη, Κωνσταντίνο Αρβανιτίδη, Σταύρο Μπελιά, Χαράλαμπο Χατζηγιάννη και Αθανάσιο Κουτσιμπάνη) και δραστηριοποιείται εδώ και 53 χρόνια στην παραγωγή και εμφιάλωση αναψυκτικών.
Κατά το ξεκίνημα της πορείας της, οι συνθήκες της εποχής λειτούργησαν ενισχυτικά, καθώς το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων άρχισε να ανεβαίνει και τα αναψυκτικά αποτελούσαν επιλογή όλων. Αλλά ήταν το πάθος των ιδρυτών και το όραμά τους για ανάπτυξη και πρόοδο που έκανε την ΕΠΑΠ να μεγαλώσει τόσο που να θέλει και κάτι περισσότερο από την αποδοχή και την επιτυχία στην τοπική κοινωνία του Έβρου. Έτσι, σχεδόν 20 χρόνια μετά, το 1980, η ΕΠΑΠ μεταφέρεται σε καινούργιες εγκαταστάσεις 3.000 τ.μ. με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και τρία χρόνια μετά αναλαμβάνει την εμφιάλωση των Coca Cola, Fanta, Sprite για λογαριασμό της 3Ε, αγοράζοντας σύγχρονο ψυκτικό μηχάνημα. Η ανάπτυξη συνεχίζεται, και το 1987 η ΕΠΑΠ αναβαθμίζει εκ νέου τον εξοπλισμό της και αναλαμβάνει την αποθήκευση όλων των προϊόντων 3Ε. Η συνεργασία με την 3Ε θα συνεχιστεί για 10 ακόμα χρόνια, με την ΕΠΑΠ να παράγει προϊόντα αποκλειστικά για λογαριασμό της. Ωστόσο, η απόφαση διακοπής συνεργασίας της 3Ε βάζει την ΕΠΑΠ σε νέα επιχειρηματική ρότα.
Φυσικά συστατικά
Τα 20 αυτά χρόνια γέμισαν την ομάδα της ΕΠΑΠ εμπειρίες και τεχνογνωσία. Τα παιδιά των ιδρυτών μεγάλωσαν και κληρονόμησαν το πάθος τους για αναψυκτικά υψηλής ποιότητας, γεύσεις βασισμένες στην παράδοση, αλλά και νέα πρωτοποριακά προϊόντα, που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες καταναλωτικές τάσεις. Από το 1988, η νέα ομάδα αποτελούμενη από καταξιωμένους και αφοσιωμένους συνεργάτες, επιστήμονες στον χώρο των τροφίμων, αλλά και ειδικούς στην παραγωγική διαδικασία, βρίσκονται σε συνεχή διαδικασία αναζήτησης νέων συνταγών συνδυάζοντας τη γνώση της επιστήμης με την εμπειρία χρόνων. Εκτός από την πρωτοποριακή Green Cola, που έχει ήδη κερδίσει θέση σε πολλές αλυσίδες super market και σε πολύ περισσότερες καρδιές καταναλωτών, η ΕΠΑΠ διαθέτει μια πλήρη σειρά αναψυκτικών και mixers. Παράλληλα με τα δικά της προϊόντα και χάρη στην παραγωγική της επάρκεια, αναπτύσσει συνεργασίες με τις περισσότερες εγχώριες αλυσίδες τροφίμων για την παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας αυξάνοντας διαρκώς το θετικό πρόσημο του δείκτη εμπιστοσύνης που την περιβάλλει.
Success story
  • Η ΕΠΑΠ Α.Ε. ιδρύθηκε το 1959 στην ακριτική Ορεστιάδα από μία ομάδα ντόπιων παραγωγών.
  • Το 1980, η ΕΠΑΠ μεταφέρεται σε καινούργιες εγκαταστάσεις 3.000 τ.μ. και τρία χρόνια μετά αναλαμβάνει την εμφιάλωση για λογαριασμό της 3Ε.
  • Η ανάπτυξη συνεχίζεται και το 1987 η ΕΠΑΠ αναβαθμίζει εκ νέου τον εξοπλισμό της.
  • Από το σύνολο του όγκου παραγωγής το 40% αφορά την Green Cola και το 10%-15% τα αναψυκτικά της σειράς «Μπλε».
  • Εξαγωγές γίνονται κυρίως σε Ισραήλ, Βουλγαρία, και Κύπρο, με στόχο να φτάσουν στο επόμενο διάστημα στο 25% της παραγωγής.
Του ΚΟΣΜΑ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥkzakinthinos@pegasus.gr

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26519&subid=2&pubid=113433669

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου