Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Καμπάνια της ομογένειας στην Ιταλία για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας

Η Ιταλία, τον Οκτώβριο, θα μιλάει...ελληνικά! Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων (ΟΕΚΑΙ) και η Φιλελληνική Εταιρεία Ιταλίας (ΦΕΙ) διοργανώνουν την καμπάνια "Italia parliamo greco ad ottobre - Στην Ιταλία μιλάμε ελληνικά τον Οκτώβριο", με στόχο την προβολή, διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας στους ομογενείς.


Οι ανακοινώσεις για την καμπάνια θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της δεύτερης "Ελληνικής Εβδομάδας" που θα πραγματοποιηθεί -όπως και η πρώτη- στην αρχαία Ελέα, της Νότιας Ιταλίας. Ακόμη, θα ανακοινωθούν οι εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Ιταλία, στο πλαίσιο του εορτασμού της 24ης Οκτωβρίου ως πρώτης ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού.

Η ΟΕΚΑΙ συνεχίζει να προωθεί την καθιέρωση της 24ης Οκτωβρίου (ημέρα που ανακοινώθηκε το Νόμπελ του Γιώργου Σεφέρη) ως Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού.

Ο πρόεδρός της Γιάννης Κορίνθιος δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι είναι έτοιμο το προεδρικό διάταγμα (εκκρεμεί η υπογραφή) που θα προβλέπει τον εορτασμό της 24ης Οκτωβρίου ως ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, στην Ελλάδα και στην ελληνική ομογένεια. Κατόπιν, όπως ανέφερε, ανάλογη πρωτοβουλία θα πάρει και η Κύπρος και οι δύο χώρες θα προωθήσουν το ζήτημα στην UNESCO προκειμένου ο εορτασμός της 24ης Οκτωβρίου να πάρει παγκόσμιο χαρακτήρα.

Η ΟΕΚΑΙ στηρίζει δυναμικά την πρωτοβουλίας της ΦΕΙ για αναγνώριση της κλασικής παιδείας ως άυλης κληρονομιάς της ανθρωπότητας, ενώ οι δύο φορείς υλοποιούν δράσεις για την προβολή της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής παιδείας σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ.

http://www.sofiatimes.com/index.php/ομογένεια/ομογένεια/ευρώπη/75-καμπάνια-της-ομογένειας-στην-ιταλία-για-τη-διάδοση-της-ελληνικής-γλώσσας.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου