Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Πορτογαλία: Συνελήφθη ο πρώην πρωθυπουργός Σόκρατες για φοροδιαφυγή

Ο Σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες συνελήφθη χθες στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας και αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον δικαστή, στο πλαίσιο έρευνας για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά, ανακοίνωσε ...


η εισαγγελία της Λισσαβόνας.
Εκτός από τον Σόκρατες, για την υπόθεση, συνελήφθησαν ακόμη τρεις άνθρωποι, οι οποίοι παρουσιάστηκαν χθες ενώπιον δικαστηρίου, ενώ έρευνες στις οποίες συμμετέχουν περισσότεροι από 60 δικαστικοί, τελωνειακοί και αστυνομικο'ι, συνεχίζουν να πραγματοποιούνται σε πολλές τοποθεσίες ανά τη χώρα.
Η έρευνα αφορά τραπεζικές συναλλαγές και μεταφορές χρημάτων αγνώστου προελεύσεως, σημείωσε η εισαγγελία, ενώ διευκρίνισε ότι καμία από τις έρευνες δεν συνδέεται με την επιχείρηση Μόντε Μπράνκο, μια έρευνα που οδήγησε τον Ιούλιο στη σύλληψη του πρώην προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της τράπεζας Espirito Santo, Ρικάρντο Σαλγάδο.
Η σύλληψη του Σόκρατες, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 2005 ως το 2011, έγινε λίγο πριν εκλεγεί σήμερα γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο δήμαρχος Λισσαβόνας Αντόνιο Κόστα. Το Σοσιαλιστικό κόμμα είναι το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα και ο Κόστα είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του Γενικού Γραμματέα.
Ο Σόκρατες υπέστη συντριπτική ήττα στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2011, τις οποίες κέρδισε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του νυν πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο. Τότε ο Σόκρατες παραιτήθηκε από γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος και αργότερα ξεκίνησε μια νέα καριέρα ως τηλεοπτικός σχολιαστής για το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTP.
Το όνομα του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας έχει αναφερθεί για διαφθορά και κατά το παρελθόν στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας ενώ ακόμη ήταν υπουργός Περιβάλλοντος, όμως η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο το 2010
www.avgi.gr με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου