Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014

Συνεχείς οι προκλήσεις των τούρκων ...

1) Τουρκική κορβέτα δυτικά της Μήλου
Σε ελληνικά χωρικά ύδατα εισήλθε στις 3 τα ξημερώματα η τουρκική κορβέτα «Büyükada», όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση η τουρκική κορβέτα «Büyükada», προερχόμενη από τον Kόλπο Ξηρού, εισήλθε τα ξημερώματα σε ελληνικά χωρικά ύδατα στα Στενά του Καφηρέα, μεταξύ της Εύβοιας και της Άνδρου.

Στη συνέχεια κινούμενη με Νότια και Νοτιοδυτική πορεία διήλθε από το στενό μεταξύ Κέας και Κύθνου, πλέοντας πολύ κοντά στις ελληνικές ακτές. Στη συνέχεια το τουρκικό πολεμικό πλοίο, που παραβίασε τους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης (διότι όταν ένα πολεμικό πλοίο κινείται από ένα σημείο σε ένα άλλο και πρέπει να περάσει από τη χωρική θάλασσα άλλης χώρας είναι υποχρεωμένο να επιλέξει τη συντομότερη διαδρομή) έπλευσε ανοιχτά της Σερίφου.

Περίπου στις 12 το μεσημέρι, η τουρκική κορβέτα «Buyukada» έπλεε ανοιχτά της Μήλου και είχε συμπληρώσει περίπου 9 ώρες «μπαινοβγαίνοντας» κατά βούληση στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν και παρακολουθούν το τουρκικό σκάφος, σε όλη τη διάρκεια του πλου του.


2)  Τούρκος βουλευτής μίλησε για «Βόρεια Κύπρο», στην ελληνική Βουλή

Για «βόρεια Κύπρο» και για μοίρασμα των πόρων του φυσικού αερίου, έκανε λόγο, μιλώντας στην ελληνική Βουλή, ο Οσμάν Μπακ, βουλευτής του κόμματος του Ερντογάν και μέλος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ, προκαλώντας την αντίδραση των Ελλήνων βουλευτών.

Μάλιστα, αναφερόμενος στις κυπριακές έρευνες για φυσικό αέριο, τόνισε ότι όλη η υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη και από την ελληνοκυπριακή και από την τουρκοκυπριακή κοινότητα και ότι αυτοί αποφασίζουν πώς θα χρησιμοποιήσουν τους φυσικούς πόρους που υπάρχουν εκεί.

«Δεν μπορεί να υπάρχει μονομερής δραστηριότητα στην περιοχή. Θα πρέπει να υπάρξει, μέσω του ΟΗΕ, μια σύγκλιση, που ξεκινά από το 2008, όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το μοίρασμα των πόρων του φυσικού αερίου», πρόσθεσε ο Τούρκος βουλευτής.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου