Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Κάτοικοι του δήμου Λαγκαδά οργανώνουν περιπολίες για να προστατευτούν από τους ληστές

Την υπόθεση της προστασίας των περιουσιών και της ίδιας τους της ζωής αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους οι κάτοικοι της Ασσήρου, του Δρυμού και των Λαγυνών, οργανώνοντας περιπολίες εθελοντών.
Τα περιστατικά κλοπών είναι καθημερινά και ...




οι κάτοικοι ζουν με το φόβο μέρα και νύχτα, αφού πλέον οι ληστείες δεν αποτελούν μόνο... νυχτερινό σπορ. Οι κάτοικοι των Λαγυνών, σύμφωνα με το lagadas.net, αναφέρουν ότι οι ληστές δεν διστάζουν να εισβάλλουν σε οικίες, ακόμη και όταν οι ιδιοκτήτες τους βρίσκονται μέσα σε αυτές. Αποκορύφωμα όλων ήταν όταν θρασύτατοι ληστές εισέβαλλαν σε σπίτι στα Λαγυνά όπου βρίσκονταν μία μητέρα με τα παιδιά της και πήραν από το πορτοφόλι της το ποσό των 20 ευρώ, ενώ σε άλλη περίπτωση ληστές εισέβαλαν σε σπίτι όπου οι ιδιοκτήτες κοιμούνταν και τους ψέκασαν με αναισθησιογόνο σπρέι. Αλλωστε, σε μια άλλη περίπτωση έκλεψαν 55.000 ευρώ πέρυσι το βράδυ της Ανάστασης, όταν οι ληστές ήρθαν τετ α τετ με την 68χρονη ιδιοκτήτρια του σπιτιού και τον 35χρονο γιο της, που μόλις είχαν επιστρέψει από την αναστάσιμη λειτουργία στα Λαγυνά.
Περιπολίες κάθε νύχτα
Μόλις σουρουπώσει μια ομάδα εθελοντών ξεκινά περιπολίες στους δρόμους της Ασσήρου. Περισσότεροι από διακόσιοι εθελοντές συμμετέχουν στο μηνιαίο πρόγραμμα περιπολιών και ξαγρυπνούν για να προστατεύσουν τους συνδημότες τους. Η δράση αυτή, που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα να μηδενιστούν τα κρούσματα κλοπών στο χωριό και όπως αναφέρει ο Γιάννης Δεληγιάννης «πλέον σκεφτόμαστε να γίνονται περιπολίες και κατά τη διάρκεια της ημέρας». Ο ίδιος αναφέρει στο lagadas.net πως δεν ήταν λίγες οι φορές που διαπίστωσαν πως άγνωστα αυτοκίνητα παρακολουθούσαν σπίτια, ενώ πολλές φορές έχουν ειδοποιήσει την αστυνομία για ύποπτες κινήσεις. «Είμαστε μια κλειστή κοινωνία και γνωρίζουμε τα αυτοκίνητα όλων των κατοίκων. Όταν δούμε κάτι περίεργο κινητοποιούμαστε αμέσως και ειδοποιούμε την αστυνομία».
Στα Λαγυνά οι περιπολίες ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο και τα περιστατικά κλοπών ελαττώθηκαν αστραπιαία, ενώ μεμονωμένα περιστατικά παρατηρήθηκαν μόνο κατά τις πρωινές ώρες. Όπως αναφέρει ο Βαγγέλης Γεράκης, «τα Λαγυνά διαθέτουν οκτώ εισόδους και εξόδους και βρίσκονται κοντά στην Εγνατία Οδό, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στους ληστές να χτυπούν και να φεύγουν τάχιστα». Οι κλοπές είχαν γίνει καθημερινό φαινόμενο στο χωριό και αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των κατοίκων, αφού αποτελούσε μέρος της καθημερινότητας τους. «Οι περιπολίες ξεκίνησαν δειλά - δειλά στην αρχή, όμως τώρα συμμετέχουν ακόμη και γυναίκες, ενώ οι κάτοικοι ενισχύουν οικονομικά την προσπάθεια αυτή για την πληρωμή των καυσίμων και των άνεργων. Ετσι, όχι μόνο προστατεύουμε τους κάτοικους, αλλά βοηθάμε οικονομικά και τους άνεργους του χωριού μας» αναφέρει ο κ. Γεράκης.
Στο Δρυμό το αίσθημα ασφάλειας έχει αυξηθεί, αφού εδώ και ένα χρόνο που πραγματοποιούνται οι περιπολίες, οι κλοπές έχει σχεδόν μηδενιστεί. «Παλιότερα σε ένα βράδυ «χτυπούσαν» 3-4 σπίτια, ενώ σήμερα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο» αναφέρει ο Ηλίας Χρυσοστομίδης, που συμμετέχει στις περιπολίες. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι ομάδες περιπολίας αντιλήφθηκαν ύποπτες κινήσεις και «ξετρύπωσαν» ληστές, ενώ πέραν των άλλων, ανακάλυψαν και μία αποθήκη με χιλιάδες λαθραία τσιγάρα.
http://www.thestival.gr/society/item/213991-katoikoi-tou-dimoy-lagkada-organonoyn-peripolies-gia-na-prostateutoun-apo-toys-listes
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου