Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014

Φρένο στην κατάργηση της ελεύθερης ανταλλαγής και διατήρησης σπόρων από τους αγρότες.

Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, η πολυσυζητημένη πρόταση της Κομισιόν για το εμπόριο σπόρων.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, αιτιολογώντας την αρνητική του ψήφο στην πρόταση της Επιτροπής, επεσήμανε ότι:

«Ο προτεινόμενος Κανονισμός επιχειρεί να φέρει τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής και εμπορίας των σπόρων στα χέρια των λίγων κυρίαρχων πολυεθνικών του παγκόσμιου εμπορίου φυτικού αναπαραγωγικού υλικού. Η πρόταση αυτή αποτελεί πλήγμα για τις μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και της διατροφικής ασφάλειας.

Συμπορευόμαστε με τα κινήματα και τις οργανώσεις που μάχονται για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, και την επισιτιστική ασφάλεια, υποστηρίζουμε το δικαίωμα εκατομμυρίων μικρών αγροτών, οργανώσεων, αλλά και απλών πολιτών στην διατήρηση, ελεύθερη ανταλλαγή και διακίνηση παραδοσιακών σπόρων. Καταψήφισα την πρόταση Κανονισμού και καλώ την ελληνική κυβέρνηση να κάνει το ίδιο. Να συμπορευτεί με την πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο στη συζήτηση του Συμβουλίου αλλά και να σταματήσει άμεσα την προώθηση των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στην Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου