Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Οι Σουηδοί "γεύονται" την πολυπολιτισμικότητα. Σοβαρά επεισόδια σε προάστιο μεταναστών στην Στοκχόλμη (βίντεο)


 
Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα συνεχίστηκαν χθες τα επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στη Στοκχόλμη στον απόηχο του θανάτου ενός 69χρονου από αστυνομικούς σε προάστιο της πρωτεύουσας της Σουηδίας όπου διαμένουν κυρίως μετανάστες πρώτης ή δεύτερης γενιάς.

Σύμφωνα με τα σουηδικά ΜΜΕ, ο πετροπόλεμος και οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία ήταν σε εξέλιξη από χθες το βράδυ έως νωρίς σήμερα τα ξημερώματα, ενώ κατά τη διάρκεια των οδομαχιών πολλά αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και προκλήθηκαν υλικές καταστροφές σε καταστήματα.
Η αστυνομία της Στοκχόλμης, η οποία προχώρησε και σε συλλήψεις, ανακοίνωσε πως η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη καθώς καταγράφεται μια ολοένα και πιο έντονη αντίδραση σε διάφορα προάστια της πόλης.
«Είναι σχεδόν παρόμοιο με αυτά που είδαμε πριν μερικά χρόνια στο Λονδίνο και στο Παρίσι, αν και δεν είναι αυτού του μεγέθους. Αλλά είναι ένα σημάδι ενός παρόμοιου προβλήματος, ότι δηλαδή η ενσωμάτωση των μεταναστών στην κοινωνία απέτυχε» σχολίασε στους Financial Times ο Per Adman, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Uppsala.
Τα πρώτα επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ της Κυριακής, όταν η αστυνομία βρέθηκε στα ίχνη ενός 69χρονου, ο οποίος φέρεται να κυκλοφορούσε στο προάστιο Husby με μαχαίρι. Όταν ο άντρας μπήκε σε διαμέρισμα, οι αστυνομικοί τον ακολούθησαν και τελικά τον πυροβόλησαν μέσα στο διαμέρισμα.
Το περιστατικό προκάλεσε αντιδράσεις και κατηγορίες για υπέρμετρη αστυνομική βία, τη στιγμή που το Husby κατοικείται κατά 80% από μετανάστες πρώτης ή δεύτερη γενιάς.
http://www.bankingnews.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου