Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Το «κόκκινο παρελθόν» της Μέρκελ

Η Ανγκελα Μέρκελ δεν μιλάει πολύ για τον εαυτό της. Ακόμη λιγότερο για την περίοδο της δράσης της στο κομμουνιστικό καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας. Αγνωστες πτυχές της Ανγκελα Μέρκελ πριν από την πτώση του Τείχους φωτίζει ένα νέο βιβλίο που κυκλοφορεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Γερμανία. Το συμπέρασμα του βιβλίου είναι ότι η νεαρή Μέρκελ ήθελε τη μεταρρύθμιση του κομμουνιστικού συστήματος, όχι την ανατροπή του.
«Η εικόνα που έχουμε για τη Μέρκελ δεν είναι πλήρης» λέει στην «Μπιλντ» ένας εκ των συγγραφέων του βιβλίου, ο Ραλφ Γκέοργκ Ρόιτ. «Μπορούμε να αποδείξουμε ότι η Ανγκελα Μέρκελ ήταν πιο κοντά στο καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας απ' ό,τι είναι έως τώρα γνωστό. Ηταν στέλεχος του Ινστιτούτου της Ακαδημίας Επιστημών της DDR και από το 1981 ως γραμματέας της Νεολαίας του κομμουνιστικού κόμματος FDJ ήταν υπεύθυνη προπαγάνδας, κάτι που η ίδια αντικρούει μέχρι σήμερα. Επίσης συμμετείχε και στη διοίκηση του συνδικάτου» λέει Ρόιτ.
Το βιβλίο ανατρέπει επίσης την εικόνα ότι η Μέρκελ ασχολήθηκε με την πολιτική μόλις τον Δεκέμβριο του 1989, όταν άρχισε η «ειρηνική επανάσταση» που έφερε την πτώση του Τείχους. «Ηταν από πολύ νωρίτερα ενεργή στην κίνηση Δημοκρατικό Ξεκίνημα και τότε δεν αγωνιζόταν για την επανένωση της Γερμανίας αλλά για έναν "δημοκρατικό σοσιαλισμό" στην αυτόνομη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας».
Με την επανένωση η πολιτική καριέρα της Μέρκελ εξελίχθηκε ραγδαία. Μόλις 15 μήνες μετά την πτώση του Τείχους η Μέρκελ έγινε υπουργός στην κυβέρνηση Κολ και λίγο αργότερα μία από τους αντιπροέδρους της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης. Ποιοι την προώθησαν; «Κατ' αρχήν ο Βόλφγκανγκ Σνουρ, πρόεδρος της κίνησης Δημοκρατικό Ξεκίνημα, και μετά ο τελευταίος πρωθυπουργός της DDR, ο χριστιανοδημοκράτης Λόταρ ντε Μεζιέρ. Και οι δύο είχαν διατελέσει ανεπίσημοι πληροφοριοδότες της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας, της περιβόητης Στάζι.
Οι δύο συγγραφείς είναι δημοσιογράφοι, ο Ραλφ Γκέοργκ Ρόιτ της «Μπιλντ» και ο Γκίντερ Λάχμαν της «Βελτ» του εκδοτικού συγκροτήματος Σπρίνγκερ. Εψαξαν σε αρχειακό υλικό, μίλησαν με στελέχη της εποχής που έως τώρα κρατούσαν το στόμα τους κλειστό. Ζήτησαν να μιλήσουν και με τη Μέρκελ, αλλά η απάντηση ήρθε με μία λιτή δήλωση του εκπροσώπου της και κυβερνητικού εκπροσώπου: «Η Καγκελάριος Μέρκελ δεν έχει χρόνο να απαντήσει στις ερωτήσεις σας».
 
Γιώργος Παππάς
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου