Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013

Κλειστές μέχρι την Τρίτη οι κυπριακές τράπεζες

Την Τρίτη, 26 Μαρτίου, θα ανοίξουν οι τράπεζες στην Κύπρο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Εν τω μεταξύ, σχέδια για “πάγωμα” όλων των καταθέσεων και περιορισμό στις αναλήψεις και τη διακίνηση κεφαλαίων ετοιμάζονται να επιβάλουν οι κυπριακές τραπεζικές αρχές, μόλις ανοίξουν ξανά οι τράπεζες της χώρας.

Κάθε μέρα που περνά με τις τράπεζες να παραμένουν κλειστές, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την οικονομική κατάσταση της Κύπρου, καθώς ήδη, κάθε οικονομική δραστηριότητα στο νησί έχει παγώσει.

Όμως, είναι σαφές ότι μία απόφαση για την επαναλειτουργία των τραπεζών χωρίς να υπάρχει τελική συμφωνία για τη διάσωση της χώρας, θα ήταν καταστροφική. Η έξοδος των καταθέσεων εκτιμάται ότι θα οδηγούσε στην κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος μέσα σε λίγες ώρες, αν όχι λεπτά.

Όπως έχει δηλώσει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης, οι τράπεζες της χώρας μπορούν να αντέξουν την απώλεια μόλις του 10% των καταθέσεών τους, στις επόμενες μέρες μετά το άνοιγμά τους. Δηλαδή, περίπου 7,5 δισ. ευρώ.


newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου