Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Τους "πόνεσε" που η Αργεντινή κρατικοποιεί τα πετρέλαια...

Σχέδια κρατικοποίησης της κορυφαίας ενεργειακής εταιρείας της Αργεντινής YPF, η οποία ελέγχεται από την ισπανική Repsol, αποκάλυψε η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρσνερ.
«H YPF θα περάσει σε ποσοστό 51% στον έλεγχο της Αργεντινής. Στις μετοχές της εταιρίας που θα απαλλοτριωθούν, το 51% θα ανήκει στο εξής στο κράτος της Αργεντινής και το 49% να κατανέμεται στις επαρχίες παραγωγής» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.
Ήδη, αρκετές επαρχίες της χώρας όπως το Τσουμπούτ, το Νεουκέν και η Σάντα Κρους, αποφάσισαν να διακόψουν τα συμβόλαια εκμετάλλευσης που είχε η ισπανική εταιρεία, επικαλούμενες την έλλειψη επενδύσεων.
Προτού περάσει στα χέρια των ιδιωτών, το 1992, η YPF ήταν το καμάρι της χώρας. Έκανε έρευνες για υδρογονάνθρακες και στα πλέον απομακρυσμένα σημεία της επικράτειας. Έφτιαχνε δρόμους, γέφυρες, σχολεία, νοσοκομεία και σπίτια για να δουλέψουν και να ζήσουν οι εργαζόμενοι.

Απογοητευμένος ο Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε σήμερα πως είναι "εξαιρετικά απογοητευμένος" από την απόφαση της Αργεντινής να απαλλοτριώσει το 51% της πετρελαϊκής εταιρείας YPF, η οποία ελέγχεται από τον ισπανικό όμιλο Repsol.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου