Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Τα ΜΜΕ στην κορυφή της διαφθοράς στην Ελλάδα

Σε πλήρη απόκλιση η ρητορική των τηλεοπτικών καναλιών για τη διαφθορά στην Ελλάδα από τα συμπεράσματα που παρουσιάζει με έκθεσή της η Διεθνής Διαφάνεια.
Δύο χρόνια τώρα οι Έλληνες πολίτες βομβαρδίζονται από τα δελτία ειδήσεων και τις "αναλύσεις" τους για τον διεφθαρμένο δημόσιο τομέα και τους τεμπέληδες δημοσίους υπαλλήλους. Για το παρακμασμένο πολιτικό σύστημα και τα πολιτικά κόμματα που πληρώνει ο Έλληνας πολίτης με τη φορολογία του. Για τα "κλειστά επαγγέλματα". Για τα "ελεύθερα επαγγέλματα". Για τη Δικαιοσύνη που δεν λειτουργεί.
Την ίδια ώρα που εγκαλούν εισαγγελείς και προέδρους φορέων καταπολέμησης της διαφθοράς -όπως π.χ. πρόσφατα με την περίπτωση του εισαγγελέα Π. Νικολούδη, χάρη στον οποίο έγινε γνωστή η "αγορά πλοίου" από την οικογένεια Μητσοτάκη.

Λοιπόν, η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας δείχνει άλλα:
Στην κορυφή της διαφθοράς στην Ελλάδα τοποθετεί τα ίδια τα ΜΜΕ ως θεσμούς που επιδεικνύουν "χαμηλή αντίσταση στη διαφθορά". Μαζί με τα ΜΜΕ τοποθετεί την "εκτελεστική εξουσία", καθώς, παρότι ισότιμη με τις άλλες δύο, "εξουσιάζει τη Βουλή και επηρεάζει σημαντικά τη δικαιοσύνη". Παράλληλα οι κυβερνήσεις, παρά τις ισχυρές πλειοψηφίες με τις οποίες εκλέγονται, "υποκύπτουν σε πελατειακές σχέσεις και στις πιέσεις οργανωμένων συμφερόντων". Στην ίδια κατηγορία τοποθετεί και τις "Επιχειρήσεις", συγκεκριμένα τις μη εισηγμένες στο Χ.Α., καθώς "λειτουργούν σε καθεστώς σχεδόν πλήρους αδιαφάνειας", ενώ η πολυνομία και η γραφειοκρατία δημιουργούν επιπλέον προϋποθέσεις διαφθοράς.
Τι αναφέρει για τα ΜΜΕ;
Η εκτελεστική εξουσία στην Ελλάδα παραμένει ανεξέλεγκτη, τόσο από τη Βουλή όσο και από τη λεγόμενη τέταρτη εξουσία.
"Η λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ σε ένα ηθελημένο καθεστώς νομικής ανασφάλειας τα καθιστά ευάλωτα σε πολιτικές πιέσεις. Στον αντίποδα οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ ασκούν και αυτοί πιέσεις στον πολιτικό κόσμο, ώστε να εξυπηρετούνται ποικίλα επιχειρηματικά συμφέροντά τους".
Γνωστά όλα, όμως δεν ακούγονται.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου