Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Κύριε πρωθυπουργέ, σαν να μην έχετε δίκιο

Κύριε πρωθυπουργέ, με όλο τον σεβασμό και την εκτίμηση προς το αξίωμα, αλλά και το πρόσωπό σας, σαν να μην έχετε δίκιο όταν λέτε καλύτερα λιγότερες αποδοχές παρά περισσότεροι άνεργοι. Και μάλιστα για πολλούς λόγους. Η έως τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι οι μαζικές περικοπές μισθών (εξαιρούνται οι ζημιογόνες επιχειρήσεις) οδηγούν σε ύφεση και μεγαλύτερη ανεργία.

Επιπλέον, στην περίπτωσή μας δεν ισχύει κανένας οικονομικός ή κοινωνικός αυτοματισμός. Και εξηγούμαι. Δεν νομίζω ότι ένας σοβαρός επιχειρηματίας θα μειώσει τους μισθούς κατά 15% για παράδειγμα και θα αυξήσει το προσωπικό του κατά το ίδιο ποσοστό προσλαμβάνοντας εργαζομένους που δεν έχει ανάγκη. Απλώς θα ενθυλακώσει τα χρήματα.
Αν τα πράγματα λειτουργούσαν έτσι, τότε θα μπορούσαμε είτε να μειωθούν οι αποδοχές γενικά κατά 15% και να προσληφθούν περίπου 600.000 άνεργοι ή ακόμα κατά 20% και να εξαλείψουμε πλήρως την ανεργία.
Οπως γίνεται αντιληπτό, αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Τι απομένει λοιπόν; Μα επενδύσεις. Δημιουργία επιχειρήσεων μικρών ή μεγάλων, άνοιγμα καταστημάτων, που σημαίνει εύκολο επιχειρείν, σταθερό φορολογικό καθεστώς, μείωση των εισφορών και προπαντός πάταξη της γραφειοκρατίας και όλων των αγκυλώσεων που φορτώνουν κόστος στις επιχειρήσεις.
Αν εξετάσουμε γιατί μετανάστευσαν χιλιάδες επιχειρήσεις στις γειτονικές χώρες, γιατί χιλιάδες φορτηγά επέλεξαν τη Βουλγαρία ως έδρα μετά την απελευθέρωση, ίσως καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε χωρίς να κόψουμε μισθούς και να βυθίσουμε τη χώρα σε νέα βαθύτερη ύφεση και ανεργία επειδή το ζητούν οι εργοδότες από την τρόικα.
του Θανάση Λυρτσογιάννη από την Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου