Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Εκδρομή Αθήνα-ΠΑΝΟΠΕΥΣ - ΠΗΓΕΣ ΧΑΡΙΤΩΝ - ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ





ΠΑΝΟΠΕΥΣ - ΠΗΓΕΣ ΧΑΡΙΤΩΝ - ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ
Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2011 - Τιμή Εκδρομής : 15Ευρώ
Ξεναγοί: Γιάννης Γκανάσος, Τότα Τσάκου Κουβερτίνο, Eύη Καφετζιδάκη

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ
Αναχωρούμε στις 8:30π.μ. από Ομόνοια επί της 3ης Σεπτεμβρίου έναντι του Hondos Center. Αφιξη του λεωφορείου στο χωριό Αγιος Βλάσιος κατά τις 10:30 με 11:00 και μικρή πορεία γύρω στα 20' για να φτάσουμε στο μεγαλιθικό Φρούριο του Πανοπέως. Ο Πανοπεύς είναι ένα από τα ελάχιστα αρχαία Κάστρα σε όλη τη χώρα που σώζεται σχεδόν ατόφιο. Ο Πανοπεύς ήτο ο πατέρας του Επειού που σχεδίασε τον Δούρειο `Ιππο δηλαδή η ιστορία της πόλεως χάνεται στα ομηρικά έπη. Η ακρόπολις του Πανοπέως αγέρωχη και επιβλητική κατοικήθηκε για πρώτη φορά κατά την μυκηναϊκή περίοδο, τον 18ο αιώνα π.Χ.  όπου οχυρώθηκε με κυκλώπεια τείχη και μέχρι σήμερα αντιστέκεται στην αδυσώπητη φθορά των αιώνων, μάρτυρας του αρχαίου κλέους.
Τμήματα της οχυρώσεως αυτής είναι ορατά στη νότια κλιτή της ακροπόλεως. Τα τείχη σήμερα είναι κτισμένα με μεγάλους ορθογωνισμένους λίθους στους οποίους παρεμβάλλονται λοξοί αρμοί για μεγαλύτερη σταθερότητα και έχουν τρεις πύλες εισόδου, στα Ν, Δ και Β.
Πρόσφατες έρευνες δυτικά της ακροπόλεως, έφεραν στο φως εκτεταμένες νεκροπόλεις του αρχαίου Πανοπέως. Οι περισσότερες ταφές χρονολογού-νται στα κλασικά και ελληνιστικά χρόνια.
Εν συνεχεία θα δούμε τον περίφημο θησαυρό του Μινύου στο Ορχομενό και το γειτονικό θέατρο. Το μνημείο έφεραν στο φως οι ανασκαφές του Ερρίκου Σλήμαν στα 1881-1885. Θα δούμε την εικονική πραγματικότητα η οποία αναφέρεται στο τάφο του Μινύου. Φαγητό σε ταβέρνα της περιοχής. Στα βόρεια από τον τάφο του Μινύα, βρίσκεται η πηγή των Χαρίτων, σε θέση πλούσια σε φυσική ομορφιά και στολισμένη με θρύλους και μύθους. Επίσκεψη σε εκτροφείο πέστροφας που βρίσκεται δίπλα και επιστροφή στην Αθήνα.

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : 
       Τηλ : 6942551213, 6944965803

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου