Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Δηλώσεις Νταβούτογλου για την "Μακεδονία"

(το παρακάτω απόσπασμα είναι μεταφρασμένο από http://www.balkaninsight.com/en/article/davutoglu-i-m-not-a-neo-ottoman. )
  Ερώτηση: Τι σημαίνει η Μακεδονία για την Τουρκία; Γιατί η Μακεδονία έχει τόσο μεγάλη υποστήριξη από την Τουρκία;
 Απάντηση:Η Μακεδονία θα πρέπει να αποτελεί πρότυπο χώρας για τη συμβίωση στα Βαλκάνια. Η πολυεθνική, πολυ-πολιτισμική, πολυ-θρησκευτική και
πολύγλωσση δομή της μπορεί να είναι μια καλή αναφορά για ολόκληρη την περιοχή. Υπάρχει επίσης μια αρκετά μεγάλη τουρκική μειονότητα στη Μακεδονία και μια μεγάλη ομάδα τούρκων πολιτών έχουν τις ρίζες τους στη Μακεδονία.
 
Ο διάλογος και η αμοιβαία κατανόηση πρέπει να ενθαρρυνθούν να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την κοινωνία της Μακεδονίας. Ο σεβασμός των πολιτιστικών /
θρησκευτικών ευαισθησιών όλων των κοινοτήτων πρέπει να ενθαρρυνθούν να εξασφαλίσουν την αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων της Μακεδονίας.

Είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι στην υποστήριξη
πλήρους ένταξη της Μακεδονίας με το ΝΑΤΟ, που είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην εγχώρια αγορά, αλλά και στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η Τουρκία ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών που αναγνώρισαν τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα και, την εθνική ταυτότητα. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε το δικαίωμα της Μακεδονίας ως ένα κυρίαρχο έθνος να καθορίσει το συνταγματικό της όνομα.
Μακεδονικός λαός πρέπει να δει το φως στην άκρη του τούνελ. Λυπούμαστε για το γεγονός ότι η πορεία
της Μακεδονίας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ εξακολουθεί να παρεμποδίζεται λόγω της διαφωνίας του ονόματος. Η Ευρω-Ατλαντική της ενσωμάτωση είναι ουσιαστικής σημασίας για τη διαρκή σταθερότητα στη χώρα αυτή. Δεν πρέπει να κρατούνται όμηροι από το ζήτημα της ονομασίας.

 Η Μακεδονία συνεργάζεται ενεργά με τους γείτονές της και σε άλλες χώρες της περιοχής. Ένα σημαντικό παράδειγμα είναι η οριστικοποίηση της χάραξης των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο, η οποία αξίζει να εκτιμηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου