Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Οι θέσεις της ΠΟΣΕΑ σχετικά με το προσχέδιο νόμου για την δωρεά Οργάνων

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες μη κυβερνητικές οργανώσεις, που ασχολούνται στη χώρα μας με τη Δωρεά Οργάνων Σώματος.
Tα κυριώτερα σημεία της ανακοίνωσης:

 -Τα 2/3 των οικογενειών δέχονται να προχωρήσουν σε δωρεά οργάνων, ποσοστό που δεν απέχει πολύ από το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο. Η άρνηση των συγγενών δεν αποτελεί την αιτία του μεταμοσχευτικού μας προβλήματος. Όπως δείχνει και μια σχετική έρευνα από το Ευρωβαρόμετρο του 2010, όσοι πολίτες δε θα δώριζαν όργανα, αναφέρουν ως κύριο λόγο την έλλειψη εμπιστοσύνης στο μεταμοσχευτικό μας σύστημα!

Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι στη χώρα μας δεν έχει παρατηρηθεί κανένα κρούσμα εμπορίας οργάνων μέχρι σήμερα και αυτό εν πολλοίς οφείλεται στην αυστηρή μας νομοθεσία που επιτρέπει τη δωρεά οργάνων (νεφρού) από ζώντα δότη, μόνο σε στενό συγγενή (έως δευτέρου βαθμού).


-Το Υπουργείο Υγείας προτείνει ένα πρωτοφανές σύστημα σύμφωνα με το οποίο όλοι θεωρούμαστε δωρητές αν δεν το δηλώσουμε και σε περίπτωση εγκεφαλικού μας θανάτου, δεν απαιτείται συναίνεση από τους συγγενείς μας για την αφαίρεση οργάνων! Είναι σαφές δηλαδή ότι αυτό δεν είναι το σύστημα εικαζόμενης συναίνεσης μάλλον θα το χαρακτηρίζαμε «καταναγκαστικής» συναίνεσης!

-οδηγούμαστε σε εμπόριο οργάνων με μαθηματική ακρίβεια. Ας μη γελιόμαστε: Σε τόσο δύσκολες οικονομικές συγκυρίες πολλοί δε θα διστάσουν να πουλήσουν το νεφρό τους. Έτσι όπως συμβαίνει στις υποαναπτυκτες χώρες όπως το Πακιστάν και την Ινδία.

-Τι νόμος λοιπόν είναι αυτός που θα επιτρέπει τη θυματοποίηση ασθενέστερων οικονομικά ατόμων και τη διευκόλυνση πλουσιότερων ασθενών να βρουν μόσχευμα; Όσο για τη δυνατότητα να δώσει κανείς νεφρό σε κάποιον για να προταθεί ο δικός του συγγενής στη λίστα αναμονής είναι ωμός εκβιασμός και διάκριση απέναντι σε άλλες κατηγορίες πασχόντων!

-Και μέσα σε όλα αυτά, η πρόταση νόμου δίνει πολύ μικρές ποινές για εμπορία οργάνων ή χρηματισμό των γιατρών καθώς και δυνατότητα ιδιωτικών επενδύσεων!

-Δεν έχουμε δικαίωμα να στερούμε από τους πάσχοντες το δώρο αυτό ζωής. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι σε αυτά τα μέτρα που θα πάνε σε πρακτικό επίπεδο τα πράγματα προς το χειρότερο για όλους - κανείς δεν προβλέπει ότι στο μέλλον δε θα χρειαστεί ο ίδιος μεταμόσχευση-και σε θεωρητικό επίπεδο για την ίδια την ιδέα της δωρεάς οργάνων. Μια ιδέα για την οποία εμείς ως εθελοντές αγωνιζόμαστε κάθε στιγμή και νιώθουμε πως πρέπει να παραμείνει μια βαθιά εσωτερική επιλογή, υψηλής ηθικής ποιότητας και ύστατη πράξη ανθρωπισμού. ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΔΩΡΕΑ» ΟΡΓΑΝΩΝ….

Oλόκληρη η ανακοίνωση εδώ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου