Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

"DESIGN FOR CHANGE- ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ

Από την Νίκη Αδάμου

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ;

Eίναι ένα παγκόσμιο κίνημα που έχει σχεδιαστεί για να δίνει στους νέους ανθρώπους την ευκαιρία να εκφράσουν τις δικές τους ιδέες για έναν καλύτερο κόσμο και να τις κάνουν πράξη.
Παιδιά και ενήλικες ανακαλύπτουν μέσα από την πρόκληση του DESIGN FOR CHANGE ότι το «ΜΠΟΡΩ» είναι η πιο ισχυρή λέξη που ο άνθρωπος ΜΠΟΡΕΙ να πιστέψει.
Τα παιδιά που το έχουν ανακαλύψει αυτό, αλλάζουν ήδη τον κόσμο τους.
Με την αρχή να έχει γίνει στην εμπνευσμένη πόλη του Ahmedabad της μακρινής Ινδίας, το παγκόσμιο πλέον κίνημα έχει εμπνεύσει εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, τους εκπαιδευτικούς τους καθώς και τους γονείς αυτών, σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Ολοι μαζί ανακάλυψαν ότι πρώτα για τους ίδιους τους εαυτούς τους η αλλαγή είναι πιθανή αρκεί να γίνουν οι ίδιοι έμπνευση και να το πιστέψουν.
Ο διαγωνισμός ζήτησε από τους μαθητές να κάνουν τρία πολύ απλά πράγματα : να αισθανθούν, να φανταστούν , και να πράξουν.
Το αποτέλεσμα ;
Παιδιά από όλον τον κόσμο εμπνεύστηκαν και κατάφεραν να πουν ΜΠΟΡΩ

Παιδιά όλων των ηλικιών σχεδιάζουν και υλοποιούν ιδέες που πραγματικά αγγίζουν την καρδιά των Κοινοτήτων τους. Οραματίζονται και γίνονται πρωτοπόροι σχεδιαστές λαμπρών ιδεών σε όλο τον κόσμο.
Ιδέες που αφορούν σε θέματα όπως η συλλογή για χρήση όμβριων υδάτων σε κατάλληλους χώρους ή η ανοιχτή αμφισβήτηση των προλήψεων με τους κατοίκους μεγαλύτερων ηλικιών αγροτικών περιοχών. Ακόμη , οργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης για τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στα αστικά κέντρα, ή την αναγκαιότητα αντιμετώπισης του αναλφαβητισμού ενηλίκων, καθώς και της περιβαντολλογικής ευαισθητοποίησης των κοινωνιών για ορθές πρακτικές. Σε άλλη περίπτωση δημιούργησαν εισοδήματα μόνοι τους με προσωπική εργασία για να εξοπλίσουν τα σχολεία τους με υπολογιστές και για να ανακουφίσουν απόρους σε υποβαθμισμένες κοινότητες .
Ετσι απέδειξαν ότι αναζητούν και κατακτούν Ο,ΤΙ χρειάζεται για να είναι καλύτεροι διαχειριστές του μέλλοντος από τις προηγούμενες γενιές.
Σε δύο χρόνια το κίνημα DESIGN FOR CHANGE έχει εξαπλωθεί σε 24 χώρες στον κόσμο – χωρίς το παραμικρό κεφάλαιο ή επένδυση, χωρίς κεντρική διαχείριση και χωρίς κανένα επιχειρηματικό σχέδιο. Η τροφοδοσία είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο – το πάθος, η πίστη και η επίτευξη του σκοπού.

Εκείνα τα παιδιά που το ανακάλυψαν, ήδη αλλάζουν τον κόσμο!
Χρειάστηκε ελάχιστος χρόνος για την εμπνευσμένη Kiran Bir Sethi από την όχι και τόσο τελικά μακρινή Ινδία , να μεταλαμπαδεύσει αυτήν την έμπνευση και σπίθα τόσο σε παιδιά από σχολεία όλης της χώρας της , όσο και σε παιδιά από σχολεία άλλων 24 χωρών ! Τώρα πια ο απολογισμός της ξεπερνά κατά πολύ τα 200.000 παιδιά παγκοσμίως!!!

Από την Ιαπωνία το Πακιστάν και τη Ινδονησία έως την Αυστραλία τις ΗΠΑ και την Αγγλία.

http://www.youtube.com/watch?v=7Y2sj_G4Njg&feature=related

http://www.designforchangecontest.com/default.aspx



Παιδιά από όλον τον κόσμο, από φτωχές και τριτοκοσμικές κοινωνίες με ελάχιστα εφόδια ,αλλά και παιδιά που ανήκουν στις πλέον αναπτυγμένες κοινωνίες όπως Αμερική ,Αγγλία και Αυστραλία, νιώσανε και αισθάνθηκαν την απόλυτη δύναμη που κρατάνε στα παιδικά και αθώα μυαλά τους κάνοντας πράξη σκέψεις και προτάσεις για ένα καλύτερο αύριο για τον κόσμο μας και τους εαυτούς τους. Νιώσανε το μεγαλείο της προσφοράς και δώσανε πραγματικές λύσεις σε προβλήματα που αγγίζουν την ανθρωπότητα.
Αισθανθήκανε , φανταστήκανε , ενεργήσανε και τέλος μοιραστήκανε την ΑΛΛΑΓΗ με τους ενήλικες συνανθρώπους τους, στο δρόμο, στα μαγαζιά , στα σπίτια , μέσω της τεχνολογίας αλλά και της προσωπικής επαφής .
Με θάρρος που έμοιαζε θράσος ανοίξανε όλες τις πόρτες : των απλών σπιτιών αλλά και εκείνων των κυβερνητικών. Όπως η ίδια αναφέρει « ξεδιάντροπα! χιμήξανε στους δρόμους προσπαθώντας να αφυπνίσουν όσους περισσότερους μπορούν προκειμένου να κάνουν την ΑΛΛΑΓΗ πραγματικότητα»
Με την τόλμη τους και την αφοσίωση στην ιδέα της ΑΛΛΑΓΗΣ κατάφεραν να «μολύνουν» με τον ιό «ΜΠΟΡΩ» χιλιάδες, και να εμπνεύσουν ακόμη περισσότερους.
Η διαδικασία είναι απλή και βασίζεται στην ομαδική εργασία , δημιουργία στα σχολεία και όχι μόνο!
Οι εκπαιδευτικοί παροτρύνουν τα παιδιά να πραγματώσουν την αλλαγή πρώτα από τους ίδιους τους εαυτούς τους.
Τους δίνουν την ευκαιρία να σκεφτούν τι είναι αυτό που απασχολεί περισσότερο το περιβάλλον τους : την χώρα τους, την πόλη τους, την γειτονιά ή το σπίτι τους.
Κοινωνικά ζητήματα, ή εκπαιδευτικά, ιατρικά ή περιβαντολλογικά, ζητήματα ηθικής και βίας ή ψυχολογικά. Αφού συλλάβουν την ιδέα, οργανώνουν την διαδικασία από την λήψη αποφάσεων για δράση μέχρι την υλοποίηση και τελικά την παρουσίαση της.
Την συζητούν , αναπτύσσουν απόψεις, έρχονται σε επαφή με τα άτομα εκείνα που βιώνουν το πρόβλημα και γίνονται κοινωνοί αυτών των συναισθημάτων. Καταστρώνουν σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος και τέλος το υλοποιούν!
Απλά δίνοντας τους την ευκαιρία να νιώσουν, να φανταστούν , να πράξουν και να μοιραστούν.
Το DESIGN FOR CHANGE έρχεται και στην Ελλάδα για να «μολύνει» όσο περισσότερα παιδικά και αμόλυντα μυαλά μπορεί. Σήμερα η ανάγκη για αλλαγή είναι επιτακτική .
Σε μια κοινωνία παροξυσμένου μηδενισμού και εύκολου τυχοδιωκτισμού, όπου η ανεξέλεγκτη και ατιμώρητη παράβλεψη Αρχών, Δομών και Νόμων φαντάζει να έχει θεμέλια ακλόνητα, είναι η μεγάλη ευκαιρία να αφήσουμε τα παιδιά μας να αποδείξουν ότι αυτό το δημιούργημα βασίζεται πάνω σε μικρά σπιρτόξυλα.
Ας μολυνθούμε και ας μολύνουμε όσους περισσότερους μπορούμε και στην χώρα μας με τον μοναδικά ελπιδοφόρο ιό του «ΜΠΟΡΩ»!
Ας δώσουμε στα παιδιά μας την ευκαιρία να εμπνευστούν και να εμπνεύσουν, να νιώσουν και να δημιουργήσουν καινοτομώντας.
Τέλος, ας τους δώσουμε την ευκαιρία να καταργήσουν τον δικό μας μικρό και αποτυχημένο κόσμο.
Σίγουρα ο δικός τους θα είναι καλύτερος!
Ας αφήσουμε τα παιδιά μας τα αλλάξουν το Ρου Ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου