Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Βόμβα στην αγορά: Ελληνικό γιαούρτι με ξένο γάλα!

Την “κερκόπορτα” για την άλωση της ελληνικής αγοράς γάλακτος από το ξένο γάλα εκτιμάται ότι ανοίγει η υπουργική απόφαση που αποσυνδέει το νωπό γάλα από την παρασκευή γιαουρτιού στο όνομα της προσαρμογής με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν φόβους πως...





 το σχέδιο των αλλαγών στο άρθρο 82 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, το οποίο έχει ήδη υποβληθεί προς έγκριση στην Κομισιόν θα οδηγήσει σε αθρόες εισαγωγές φθηνών προϊόντων γάλακτος, αφού πλέον δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιείται νωπό γάλα για την παρασκευή του γιαουρτιού. Μάλιστα, κάποιοι εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή δεν αποκλείει ακόμη και τη χρήση σκόνης γάλακτος για την παρασκευή του γιαουρτιού, εξέλιξη εξαιρετική αρνητική για το μέλλον των Ελλήνων παραγωγών γάλακτος, οι οποίοι δίνουν μάχη για να επιβιώσουν και να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.
Πολλές γαλακτοβιομηχανίες, υπό το βάρος της κρίσης και της ανάγκης για μείωση του κόστους είναι πολύ πιθανόν να περιορίσουν τις ποσότητες του γάλακτος που προμηθεύονται από την εσωτερική αγορά και να στραφούν στις εισαγωγές, αφού το κόστος είναι πολύ μικρότερο. Υπολογίζεται πως σήμερα η τιμή παραγωγού του αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα υπερβαίνει τα 0,40 ευρώ το λίτρο όταν το εισαγόμενο από την Ευρώπη κυμαίνεται μεταξύ 0,25 ευρώ και 0,30 ευρώ το λίτρο.
Υπενθυμίζεται ότι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με την απαλοιφή του όρου «νωπό γάλα» για την παρασκευή του ελληνικού γιαουρτιού, αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη ανατροπή στην εγχώρια αγορά, μετά την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις 5 στις 7 ημέρες.
Οι ξένοι εποφθαλμιούν το Greek Yogurt
Όλα αυτά έρχονται τη στιγμή, που το ελληνικό γιαούρτι, κυρίως το στραγγιστό, αποτελεί την νέα παγκόσμια τάση στον χώρο των γαλακτοκομικών, και όλοι οι μεγάλες πολυεθνικές τροφίμων και όχι μόνο, θέλουν να οικειοποιηθούν τον όρο Greek Yogurt. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τσέχοι έχουν υποβάλλει στην Κομισιόν σχέδιο, με το οποίο διεκδικούν να παρασκευάζουν γαλακτοκομικά προϊόντα κάνοντας χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι». Υπενθυμίζεται ότι η ΦΑΓΕ, πριν από δυο χρόνια έδωσε σκληρή δικαστική μάχη επί βρετανικού εδάφους με τον Τούρκο ανταγωνιστή της, Hamdi Ulukaya, για την υπόθεση του Greek Yoghurt, πετυχαίνοντας μια τεράστια νίκη για την ελληνική πλευρά. το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου απεφάνθη οριστικά και αμετάκλητα ότι προκειμένου να πωληθεί γιαούρτι ως Greek Yoghurt στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να παρασκευάζεται σύμφωνα με μια διαδικασία στράγγισης που αφαιρεί τον υδαρή ορό γάλακτος, να μην περιέχει πρόσθετα ή συντηρητικά, και να παρασκευάζεται στην Ελλάδα.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26525&subid=2&pubid=113968592

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου