Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Σκάνδαλο μεγατόνων στην Ιατρική Σχολή

Σκάνδαλο μεγατόνων στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης! Σε εξέλιξη βρίσκεται προκαταρκτική έρευνα, με εντολή του εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέα Ζήση, για διαρροή θεμάτων κατά τη διάρκεια των εξετάσεων σε φοιτητές, αντί ταρίφας 300-500 ευρώ.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές,...




 ο πρόεδρος της Σχολής Αλέξανδρος Γαρύφαλλος υπέβαλε πριν από λίγες ημέρες μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας φοιτητή στον ίδιο. Στην αναφορά αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι φέρεται να υπήρξε διαρροή εξεταστικών θεμάτων αντί αμοιβής.

Η έρευνα έχει ανατεθεί σε πταισματοδίκη της Θεσσαλονίκης, ο οποίος το προσεχές διάστημα θα καλέσει για καταθέσεις τόσο το διοικητικό όσο και το επιστημονικό προσωπικό της Σχολής. Πληροφορίες της «δημοκρατίας» αναφέρουν ότι το φαινόμενο φέρεται ότι εντοπίζεται τουλάχιστον τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Οι καθηγητές μέχρι πρότινος παρέδιδαν στη γραμματεία της Ιατρικής τα θέματα των εξετάσεων τέσσερις με πέντε ημέρες νωρίτερα, προκειμένου να γίνει η προετοιμασία και η εκτύπωσή τους. Σε αυτό το σημείο οι φοιτητές φέρεται ότι είχαν πρόσβαση αντί αμοιβής, που κυμαινόταν ανάλογα με τη δυσκολία του μαθήματος και των θεμάτων από 300 έως 500 ευρώ. Μάλιστα, το ποσό μπορεί να ήταν ακόμη μεγαλύτερο στα τελευταία έτη της Σχολής, όταν η δυσκολία των μαθημάτων αυξάνεται σημαντικά.

Στο επίκεντρο της έρευνας, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, θα βρεθούν κυρίως οι υπάλληλοι της γραμματείας της Σχολής, από όπου φαίνεται ότι γινόταν η διαρροή των θεμάτων. Πληροφορίες κάνουν λόγο για συγκεκριμένο υπάλληλο, στον οποίο παλαιότερα είχε γίνει σύσταση για παρόμοιο ζήτημα. Επιπλέον, στους καθηγητές της Σχολής έχει ζητηθεί να δίνουν πλέον προς εκτύπωση τα θέματα ανήμερα των εξετάσεων, προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο.

Ανάλογα με το πόρισμα της έρευνας και εφόσον ταυτοποιηθεί ο υπαίτιος ή οι υπαίτιοι, αναμένεται να ασκηθούν διώξεις για δωροληψία. Σε περίπτωση που το ποσό αυτής ξεπερνά τα 15.000 ευρώ, οι διώξεις θα είναι σε βαθμό κακουργήματος, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος του υπευθύνου ή των υπευθύνων.
Αγνωστο παραμένει προς το παρόν αν θα κινηθούν οι διαδικασίες κατά των φοιτητών που πλήρωσαν για να κλέψουν στις εξετάσεις. Ο αριθμός τους παραμένει άγνωστος, ωστόσο αναμένεται να κινηθεί διαδικασία άρσης του απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών όσων στοχοποιηθούν ως υπαίτιοι, προκειμένου να βρεθεί και το νούμερο των φοιτητών που λάδωσαν για να επιτύχουν στις εξετάσεις. Πάντως, δεν αποκλείεται, εφόσον διαπιστωθεί ότι η απάτη έχει μεγάλες διαστάσεις, να ανακληθούν ακόμη και πτυχία αυτών που πλήρωναν για να περνούν τα μαθήματα.

 Ρεπορτάζ
Αριστείδης Μάτιο
http://www.dimokratianews.gr/content/60453/skandalo-megatonon-stin-iatriki-sholi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου