Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Το απίστευτο σενάριο για Βενιζέλο: Παραιτείται από πρόεδρος παραμένει... πρόεδρος

Ενα απίστευτο – αλλά απολύτως ρεαλιστικό - σενάριο που απασχολεί ιδιαίτερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και όμορα κόμματα, κυκλοφορεί επ' εσχάτοις στην πολιτική πιάτσα.
Να παραιτηθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – όπως ο ίδιος έχει δηλώσει – αλλά...


 να παραμείνει πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.
Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Εφόσον εκλεγεί νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στέλεχος που δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής.
Οπως προβλέπειτο Σύνταγμα «Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας (ΚΟ) θεωρείται ο αρχηγός του κόμματος (Πρόεδρος, Γενικός Γραμματέας, ή άλλος) με την προϋπόθεση ότι έχει εκλεγεί βουλευτής».
Η διαρχία
Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, να εκλεγεί δηλαδή πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μη εκλεγμένος βουλευτής είναι ορατό, καθώς το νεαρό μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Κυριάκος Πιερρακάκης, φέρεται να προωθείται από την βενιζελική πτέρυγα για διάδοχος του Ευ. Βενιζέλου. Αν η εκλογή προέδρου γίνει από την βάση, όπως προβλέπει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, τότε μάλλον πιο επώνυμα στελέχη θα έχουν το προβάδισμα.
Αν όμως στο έκτακτο Συνέδριο του κόμματος στις 15 Μαΐου υπάρξει αλλαγή καταστατικού και οδηγηθεί σε εκλογή ηγεσίας με άλλο τρόπο (π.χ. από το Συνέδριο όπως ίσχυε προ του 2004) τότε οι μηχανισμοί μπορεί να επιβάλλουν αποτέλεσμα.
Σε μια τέτοια περίπτωση στο ΠΑΣΟΚ θα έχει εγκαθιδρυθεί μια ιδιότυπη διαρχία με άλλον πρόεδρο του κόμματος και άλλον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ που στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Και τούτο γιατί σε περίπτωση που ο πρόεδρος του κόμματος δεν είναι βουλευτής, ακολουθείται η διαδικασία της ψηφοφορίας από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Δεδομένου ότι τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ τα κατάρτισε ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος – άρα «ελέγχει» την πλειοψηφία των εκλεγμένων βουλευτών – αν θέλει να θέσει υποψηφιότητα, ασφαλώς θα εκλεγεί.
Υπάρχει και η λύση να μην εκλεγεί πρόεδρος της ΚΟ και να μείνει «ορφανή» η θέση, αλλά να γίνει εκλογή για την θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδος, την οποία κατέχει σήμερα ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, πιστός οπαδός του Ευ. Βενιζέλου.
Καν'το όπως η Παπαρήγα με τον Κουτσούμπα
Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη διαδικασία είχε ακολουθηθεί και στο ΚΚΕ, όπου η παραιτηθείσα γραμματέας της ΚΕ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, παρέμεινε στο τιμόνι του Περισσού καθώς ο διάδοχός της Δημήτρης Κουτσούμπας δεν είχε εκλεγεί ακόμη βουλευτής.

http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου