Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

"Ναι στην μαντήλα" είπε η FIFA για τις γυναίκες που παίζουν ποδόσφαιρο

Η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA) επέτρεψε στις γυναίκες που παίζουν ποδόσφαιρο να φορούν μαντίλα στους αγώνες και η τουρκική κρατική tv,μεταδίδοντας την είδηση χαρακτηρίζει την απόφαση ''ιστορική''.


Ο γενικός γραμματέας της FIFA κ.Ζερόμ Βάλκε που μίλησε στην 128η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB) που πραγματοποιείται στη Ζυρίχη υπό τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, κ. Σεπ Μπλάτερ, είπε ότι «οι ποδοσφαιρίστριες αν επιθυμούν θα μπορούν να σκεπάζουν το κέφαλι στους αγώνες».

Ο κ.Βάλκε είπε ότι η εφαρμογή θα ισχύει σε όλο τον κόσμο και ότι η μαντίλα με την οποία οι αθλήτριες θα σκεπάζουν το κεφάλι θα πρέπει είναι λιτή και να έχει το ίδιο χρώμα με την φανέλα της ομάδας.

Ο γενικός γραμματέας της FIFA σημείωσε επίσης ότι μετά από αίτημα μιας κοινότητας Σιχ του Καναδά επέτρεψαν και στους άνδρες να φοράνε κάλυμμα κεφαλής στους αγώνες.«Το επιτρέψαμε μετά από αίτημα  μουσουλμανικών χωρών. Οι χώρες αυτές ανέφεραν ότι αυτή η έγκριση θα υποστηρίξει το γυναικείο ποδόσφαιρο.»δήλωσε ο κ.Βαλκε.

Ανεξαρτήτως από τα παραπάνω  να θυμίσουμε εδώ ότι πρόσφατα έγινε υποχρεωτικό το  τεστ φύλου για τις ποδοσφαιρίστριες του Ιράν -που φορούν μαντίλες (φωτό) - μετά την αποκάλυψη πως τέσσερα μέλη της Εθνικής ομάδας γυναικών της χώρας ήταν άνδρες! Η ιρανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία θα πραγματοποιεί πλέον δειγματοληπτικούς ελέγχους στις προπονήσεις και όσες από τις αθλήτριες δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν πως είναι γυναίκες, είτε γιατί δεν έχουν ολοκληρώσει τις επεμβάσεις αλλαγής φύλου είτε γιατί έχουν σεξουαλικές διαταραχές, θα αποβάλλονται από το γυναικείο πρωτάθλημα

Οι επεμβάσεις αλλαγής φύλου είναι νόμιμες στο Ιράν, σύμφωνα με έναν φετφά που εξέδωσε ο αγιατολάχ Χομεϊνί το 1979.

Η τερματοφύλακας μιας ομάδας που συμμετείχε στο γυναικείο πρωτάθλημα πριν από τέσσερα χρόνια αποδείχτηκε έπειτα από καταγγελίες αντιπάλων ότι ήταν άνδρας.
Εκτοτε τα συμβόλαια επτά παικτών λύθηκαν βάσει των νέων οδηγιών της ομοσπονδίας για το τεστ φύλου. Ανάμεσά τους βρίσκονταν και τέσσερις που εκπροσωπούσαν τα χρώματα του Ιράν.Οι σύλλογοι θα πρέπει να υποβάλλουν σε ιατρικές εξετάσεις τις αθλήτριες για να  καθορίζεται το φύλο τους προτού υπογράψουν συμβόλαια συνεργασίας.
http://www.onalert.gr/stories/nai-stin-matnila-eipe-i-fifa-gia-tis-gynaikes-pou-paizoun-podosfairo

1 σχόλιο: