Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2014

Προπαγάνδα ο "ναζιστικός" χαιρετισμός του Γιατσενιούκ.

H φωτογραφία με τον Αρσένι Γιατσένιουκ να χαιρετά ναζιστικά έκανε πρόσφατα το γύρο των ΜΜΕ και έσπειρε αμφιβολίες για τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας. Τώρα, κυκλοφορεί ολόκληρο το βίντεο που δείχνει ότι ο Γιατσένιουκ δεν χαιρέτησε καθόλου ναζιστικά.

Το βίντεο έχει την υπογραφή Вставай Украина / Харьков / 12.04.2013 που σημαίνει ότι ο Γιατσένιουκ μίλησε στο κέντρο της πόλης Χάρκοβο, ανατολικά της Ουγγαρίας, πέρυσι, όταν ο Ουκρανός οικονομολόγος και πρώην υπουργός Οικονομικών της Τιμοσένκο, δεν είχε γίνει ακόμη πρωθυπουργός.

Ο ναζιστικός χαιρετισμός
Η φωτογραφία κυκλοφόρησε στην Ελλάδα «ο ναζιστικός χαιρετισμός». Πολλά δημοσιεύματα έγιναν με την επίμαχη φωτογραφία του νέου πρωθυπουργού της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, δίπλα στους ηγέτες άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, Τιαχνιμπόκ και Βιτάλι Κλίτσκο.

Ποιοί τον καταδίκασαν
Στο δημοσίευμα της iefimerida.gr είχαμε αναφερθεί στην αρχική πηγή της εικόνας που ήταν το γαλλο-εβραϊκό μπλογκ «L'echelle de Jacob», το οποίο, φυσικά, καταδίκαζε την ναζιστική χειρονομία.
Ωστόσο, αυτή η φωτογραφία του νέου ηγέτη της Ουκρανίας να απευθύνει ναζιστικό χαιρετισμό δίπλα στους άλλους ηγέτες της τότε αντιπολίτευσης, δεν απασχόλησε τα διεθνή ΜΜΕ.

Υποψίες ότι δεν ήταν γνήσια η φωτογραφία
Αυτό προκάλεσε κάποιες υποψίες για την γνησιότητά της.
Τώρα στο youtube κυκλοφορεί το βίντεο που δείχνει ότι ο Γιατσενιούκ ανεβασμένος σε εξέδρα στο Χάρκοβο, μιλάει σε πολυπληθή συγκέντρωση, και σηκώνει το χέρι του για να χαιρετίσει κάποιον στο πλήθος. Το χέρι σηκώνουν και οι δύο ηγέτες της τότε αντιπολίτευσης, κάνοντας χαιρετισμό στο άτομο που εμείς δεν βλέπουμε. Αλλά ο χαιρετισμός δεν είναι ναζιστικός.

Ρωσική προπαγάνδα;
Ένα άλλο στοιχείο που επίσης προκάλεσε υποψίες ότι πρόκειται για προπαγάνδα, είναι το γεγονός ότι το κόμμα του Γιατσενιούκ -η Πανουκρανική Ένωση Πατρίδα- είναι το κόμμα της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο και χαρακτηρίζεται ως κεντροδεξιό. Ο Γιατσενιούκ είναι ένας μετριοπαθής πολιτικός και ασκεί καθήκοντα μεταβατικού πρωθυπουργού ως τις εκλογές του Μαίου 2014.

Το εβραϊκό σάιτ http://themadjewess.com/, το οποίο ανεβάζει το βίντεο ολόκληρο, γράφει με τίτλο «Ομιλία του Γιατσενιούκ με ναζιστικό χαιρετισμό;» και συμπληρώνει:
«Αν πρόκειται για φωτοσόπ και δεν είναι ναζιστικός χαιρετισμός, τότε θα το πάρουμε πίσω αμέσως».
Παρακάτω το βίντεο
Δείτε το βίντεο, μεταξύ 26.10 και 20.40, όπου φαίνεται καθαρά ότι ο Γιατσενιούκ δεν κάνει ναζιστικό χαιρετισμό.
Το αποκαλυπτικό βίντεο, το οποίο ανατρέπει εντελώς την εικόνα που είχε σχηματιστεί, δημοσιεύουν σήμερα το http://vasiliadis.wordpress.com/ και το vice.com


 


http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου