Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τα ...χιλιόμετρα που διανύουμε μηνιαίως.



Φορολόγηση με το... χιλιόμετρο και ανάλογος υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και ειδικά όπως αναφέρεται στην εφημερίδα τα ΝΕΑ κάθε αυτοκίνητο - κατά το ολλανδικό μοντέλο υπολογισμού των τελών -  πρόκειται να εφοδιάζεται με σύστημα GPS (Global Positioning System), το οποίο θα καταγράφει και θα μεταφέρει ηλεκτρονικά σε μια βάση δεδομένων τα χιλιόμετρα που διανύει σε μηνιαία βάση.

Το «υψηλής τεχνολογίας» ολλανδικό μοντέλο στα τέλη κυκλοφορίας φέρεται να...εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών.

Το ιδιαίτερο αυτό μοντέλο υπολογισμού προβλέπει τον προσδιορισμό των τελών κυκλοφορίας κάθε μήνα, ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει το κάθε αυτοκίνητο. Με τα ολλανδικά δεδομένα το 59% των κατόχων ΙΧ θα πλήρωνε λιγότερα τέλη, για το 25% οι επιβαρύνσεις δεν θα μεταβάλλονταν ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 16% θα έχει επιβαρύνσεις.

Η χρέωση ανά χιλιόμετρο, στο ολλανδικό μοντέλο, είναι 0,03 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως στα 10.000 χιλιόμετρα ανά χρόνο τα τέλη κυκλοφορίας, διαμορφώνονται στα 300 ευρώ.

Παρότι έχει ψηφιστεί στην Ολλανδία δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί για να δούμε και τα περιθώρια επιτυχίας του. Με τον νέο αυτό τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας δεν υπάρχει λόγος κατάθεσης πινακίδων, ενώ δίνεται και κίνητρο χρησιμοποίησης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στους πολίτες.

Βέβαια υπάρχουν και τα ερωτήματα, κάποιος που κάνει πάνω από 50.000-60.000 χιλιόμετρα τον χρόνο λόγω της δουλειά του  που θα βρει τα 1.800€ που θα απαιτηθούν με αυτό το μοντέλο για την πληρωμή των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Επίσης ποιος θα πληρώσει για το GPS; Αν σκεφτεί κανείς ότι θα απαιτηθεί ένα ποσό τουλάχιστον 80-100€ για την προμήθεια ενός τέτοιου συστήματος για τον δορυφορικό υπολογισμό των διανυόμενων χιλιομετρικών αποστάσεων, ενώ υπάρχουν παλιά αυτοκίνητα που η αξία τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 200-300€ τότε τα μεγέθη είναι δυσανάλογα. Άντε να πείσεις τον οδηγό αυτών των αυτοκινήτων σχετικά με την προμήθεια και εγκατάσταση του GPS στο αυτοκίνητό του όταν η αξία του GPS προσεγγίζει στην κυριολεξία της αξία ενός παλιού αυτοκινήτου...Εκτός και αν το κράτος δαπανήσει σχεδόν 1δις για την δωρεάν προμήθεια των οδηγών με GPS...είπαμε ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
 

2 σχόλια:

  1. ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ - ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΓΙΝΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΝΤΑΣ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΝΑ ΚΟΡΟΙΔΕΨΗ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ η ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ-ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Ο ΟΛΥ ΚΛΑΙΝ (ΟΛΥ ΡΕΝ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mην το θεωρείς σίγουρο. Μια σκέψη είναι που "εξετάζεται"...Να δούμε "πώς θα πάει στην Ολλανδία" και βλέπουμε (σε καμιά δεκαριά χρόνια το σκεφτόμαστε πάλι :)

      Διαγραφή