Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Άδεια σε καρκινογόνο -απαγορευμένο φυτοφάρμακο!

Με τις ευλογίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης , καρκινογόνο φυτοφάρμακο παίρνει εδώ και 4 χρόνια άδεια "προσωρινής" κυκλοφορίας!
Την καταγγελία έκανε η Greenpeace, η οποία χαρακτηρίζει αναίσχυντη την πρακτική του αρμόδιου υπουργού Θανάση Τσαυτάρη όσον αφορά στις ‘προσωρινές’ εγκρίσεις 120 ημερών που δίνονται εδώ και 4 χρόνια για χρήση της απαγορευμένης εντός ΕΕ, εξαιρετικά επικίνδυνης, τοξικής και ύποπτης για καρκινογένεσεις δραστικής ουσίας 1,3-dichlοropropene σε φυτοφάρμακα.
Η τελευταία ‘προσωρινή’ έγκριση επισημαίνει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση, δόθηκε στις 12 Ιουνίου 2013, σε φυτοφάρμακα με την ουσία 1,3-dichlοropropene των εταιρειών BASF Agro Ελλάς ΑΒΕΕ. και Κ+Ν. Ευθυμιάδη ΑΒΕΕ.
Η Greenpeace επισημαίνει ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χρησιμοποιεί τα «παραθυράκια» της νομοθεσίας και μετατρέπει σε κανόνα τις ρυθμίσεις για ειδικές και επείγουσες εξαιρέσεις, θέτοντας σε σοβαρότατο κίνδυνο την υγεία αγροτών και καταναλωτών.
Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση της δραστικής ουσίας 1,3-dichlοropropene και ενώ υπάρχουν 5 άλλες εγκεκριμένες δραστικές ουσίες οι οποίες αντικαθιστούν τη δράση της (χωρίς να σημαίνει ότι αυτές είναι αθώες), το ελληνικό Υπουργείο αδειοδοτεί την απαγορευμένη ουσία εδώ και 4 χρόνια, μεταφράζοντας το νόμο κατά το δοκούν.


http://www.topontiki.gr/article/55038/Adeia-se-karkinogono--apagoreumeno-futofarmako

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου