Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Πωλείται το 80% του χρυσού της Κύπρου;

Η πώληση του χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου «αφορά αποκλειστικά θέμα του Διοικητικού της Συμβουλίου», δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού.

«Τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί, δεν έχει συζητηθεί και ούτε συζητείται αυτή τη στιγμή», τόνισε η κ. Στυλιανού, κληθείσα να σχολιάσει ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με την οποία η Κύπρος σχεδιάζει να πωλήσει αποθέματα χρυσού αξίας 400 εκ. ευρώ.

Στην ανταπόκρισή του το πρακτορείο, αναφέρεται ότι η τιμή του χρυσού υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα την Τετάρτη, υπό πίεση καθώς έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξαν ότι η Κύπρος σχεδιάζει να πουλήσει αποθέματα χρυσού αξίας € 400.000.000 για τη χρηματοδότηση μέρους της διάσωσής της, μια κίνηση που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη πώληση χρυσού στην ευρωζώνη εδώ και τέσσερα χρόνια.

Το σχέδιο πώλησης, που περιγράφεται σε ένα προσχέδιο αξιολόγησης της χρηματοδότησης των αναγκών της Κύπρου το οποίο καταρτίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ήταν η πρώτη μεγάλη διάθεση χρυσού από μια Κεντρική Τράπεζα χώρας μέλους του ευρώ, από τότε που η Γαλλία πούλησε 17,4 τόνους χρυσού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Σε τρέχουσες τιμές, €400.000.000 ευρώ χρυσού ανέρχεται σε 10,36 τόνους μετάλλου. Τα συνολικά αποθέματα χρυσού της Κύπρου ανέρχονται σε 13,9 τόνους στο τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council).

http://cyprusnews.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου