Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Καρχιμάκης για Προβόπουλο: «Πόσα έδωσε ο κεντρικός τραπεζίτης για την μελέτη του ΕΛΙΑΜΕΠ;»

Νέα σκληρή επίθεση εξαπολύει σήμερα ο Μιχάλης Καρχιμάκης στον Γιώργο Προβόπουλο με αφορμή την ανάθεση μίας μελέτης της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία στο ΕΛΙΑΜΕΠ.    

Με δήλωσή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, o κ. Καρχιμάκης θέτει μία σειρά από ερωτήματα σχετικά με το κόστος και τις προϋποθέσεις με τις οποίες η Τράπεζα της Ελλάδος ανέθεσε στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής την εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, στο σχόλιό του, υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως η Τράπεζα διαθέτει το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό, που θα μπορούσε να φέρει σε πέρας την εν λόγω μελέτη και προσθέτει πως ανάλογες αξιολογήσεις υπάρχουν στο αρμόδιο υπουργείο.


Αναλυτικά η δήλωση του κ. Καρχιμάκη:

«Πόσα έδωσε ο κεντρικός τραπεζίτης για την μελέτη του ΕΛΙΑΜΕΠ και γιατί δεν χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος;

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανέθεσε σε ένα ιδιωτικό οργανισμό, στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, την εκπόνηση μελέτης με θέμα: «Αξιολόγηση των επιδράσεων που έχουν ασκήσει και θα ασκήσουν στην πορεία της ελληνικής οικονομίας οι πολιτικές που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.».

Η παρουσίαση έγινε την περασμένη εδβομάδα σε αίθουσα του δευτέρου ορόφου της Τράπεζας.

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν για τον κεντρικό τραπεζίτη είναι πολλαπλά:

1. Πόσα πλήρωσε η τράπεζα για την μελέτη αυτή;

2. Γιατί δεν την εκπόνησαν οι πολυπληθείς υπηρεσίες της τράπεζας και συγκεκριμένα η διεύθυνση Οικονομικών Μελετών, που διαθέτει εξειδικευμένο και υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό;

3. Γνωρίζει ότι ανάλογες αξιολογήσεις για όλες τις προγραμματικές περιόδους υπάρχουν στο αρμόδιο υπουργείο και σε άλλους δημόσιους φορείς; Ο κ. Χατζηδάκης δεν το γνωρίζει; Τι πρόσθεσε αυτή η ανάθεση;

4. Γιατί επελέγη το συγκεκριμένο Ίδρυμα και ποιος υπέβαλε στην τράπεζα τη συγκεκριμένη πρόταση;

5. Πόσες τέτοιες αναθέσεις έχουν γίνει, με ποια διαδικασία και ποιο το κόστος τους;

Ο κ. κεντρικός τραπεζίτης που εμφανίζεται τιμητής των πάντων αντί να λογοδοτεί μόνο στον Ντράγκι, καταρρακώνοντας την κυβέρνηση, πρέπει να δίνει λόγο στον ελληνικό λαό που τον πληρώνει για τις πράξεις και τις παραλείψεις του, για τις προτάσεις του και τα αποτελέσματά τους.

Ειδικά όταν χειρίζεσαι αλόγιστα το δημόσιο χρήμα, και εντός και εκτός της Τράπεζας ενώ παράλληλα προοβάρει το ύφος και το λόγο του ιεροκήρυκα.

Την περασμένη εβδομάδα δεν έχασε την ευκαιρία να μας πει ότι το Μνημόνιο περιλαμβάνει τις ελάχιστες δυνατές αλλαγές. Αλλαγές, βέβαια, που δεν θίγουν τον ίδιο και την Τράπεζά του».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου