Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Τέλος η φυλακή για τους έχοντες…Δυνατότητα εξαγοράς μέχρι και 5 έτη ποινής .


Το νομοσχέδιο για το νέο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2014 προβλέπει τη δυνατότητα εξαγοράς ποινών φυλάκισης έως 5 έτη που επιβάλλονται από τα δικαστήρια.

 Σύμφωνα με το νομοσχέδιο (παράγραφος ΙΓ) αντικαθίσταται η παράγραφος 1 του άρθρου 82 του Ποινικού Κώδικα και η νέα παράγραφος προβλέπει ότι οι ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε χρόνια μετατρέπονται σε χρηματικές ποινές, εκτός αν ο δράστης είναι υπότροπος, οπότε το δικαστήριο μπορεί να κρίνει ότι δεν πρέπει η ποινή να μετατραπεί σε χρηματική.

 Μέχρι το 2010 οι ποινές φυλάκισης που μπορούσαν να μετατραπούν σε χρηματικές ήταν 2 έτη.
 
 

 Μόλις πριν μερικούς μήνες  το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα που είχε δοθεί για διαβούλευση επί υπουργίας Μ.Παπαιωάνου , το οποίο είχαν επεξεργαστεί διάφορες επιτροπές …σοφών, πρότεινε το εντελώς αντίθετο (και παράλογο…) : να μην μπορεί να εξαγοραστεί καμμία ποινή.

[Μάρτιος 2012:Το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να μεταρρυθμίσει τον κώδικα, σύμφωνα με το σχέδιο που έδωσε για δημόσια διαβούλευση ο υπουργός, Μ. Παπαϊωάννου.

Το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα έχει συνταχθεί από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή πανεπιστημιακών καθηγητών της Θεσσαλονίκης, υπό την προεδρία της καθηγήτριας του Ποινικού Δικαίου, Ελισάβετ Συμεωνίδου- Καστανίδου.

Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:
........................

- Καταργείται το μέτρο της μετατροπής της ποινής σε χρηματική, καθώς, όπως ειπώθηκε, είναι ένα μέτρο άνισο αφού οι εύποροι έχουν τη δυνατότητα εξαγοράς της ποινής αντίθετα με τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. ]


Από το ένα άκρο λοιπόν στο άλλο , για λόγους αποσυμφόρησης των φυλακών και για δημοσιονομικούς βεβαίως…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου