Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012

«XANONTAI» 300-500 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

Με αγωνία μετρούν τις ημέρες μέχρι τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής οι τράπεζες καθώς οι συνεχιζόμενες εκροές καταθέσεων οδηγούν το τραπεζικό σύστημα στο όριο. Η ανησυχία και αβεβαιότητα για το εκλογικό αποτέλεσμα και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην χώρα αλλά και ευρύτερα στην ΕΕ πυροδοτεί νέο κύμα εκροών για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών ήδη έχει αναλωθεί σημαντικό τμήμα της ρευστότητας που δημιουργήθηκε με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ανακεφαλαιοποίησης με την ένεση των 18 δισ. ευρώ και εκφράζουν την ανησυχία τους στο ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των αναλήψεων τις επόμενες ημέρες.

«Καθημερινά χάνουμε καταθέσεις ύψους 300-500 εκατ. ευρώ και είναι προφανές ότι αν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση ορατός είναι ο κίνδυνος οι τράπεζες να βρεθούν σε αδιέξοδο» υπογραμμίζουν. Προσθέτουν ότι αν και υπάρχει η ενεργή στήριξη του ευρωσυστήματος ωστόσο δεν υπάρχουν πολλά αποθέματα τίτλων που μπορούν να δοθούν ως εγγύηση για την άντληση νέας ρευστότητας.

 Όπως εκτιμούν, τον Μάιο οι εκροές καταθέσεων ανήλθαν σε περίπου 5-6 δισ. ευρώ, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει ακόμα δημοσιοποιήσει επίσημα στοιχεία, καθώς η έντονη ανησυχία που επικράτησε τις πρώτες ημέρες με την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης εκτονώθηκε σε μεγάλο βαθμό.

Τις τελευταίες ημέρες πολλοί καταθέτες μεταφέρουν χρήματα σε θυρίδες ή αγοράζουν ομόλογα ξένων κρατών (κυρίως γερμανικά) ή επιλέγουν διάφορες εναλλακτικές επενδύσεις με βάση το δολάριο μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων ώστε να διασφαλιστούν από παν ενδεχόμενο. Σημειώνεται ότι από το τέλος του 2009 μέχρι σήμερα οι καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν μειωθεί κατά περίπου 80 δισ. ευρώ. Σημειώνουν ότι η χώρα βρίσκεται στο κόκκινο υπογραμμίζοντας την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα η οποία θα εξασφαλίσει τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών εμπορικών τραπεζών στη χώρα μας κυκλοφορούν χαρτονομίσματα συνολικής αξίας 40 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ποσό 10 με 15 δισ. ευρώ έχει «χαθεί» από την οικονομία. Πρόκειται για χρήματα που για «καλό και για κακό» πολλοί έχουν επιλέξει να τα κρύψουν σπίτι τους ή αλλού. Εκτιμούν ότι 10 με 15 δισ. ευρώ βρίσκονται σε θυρίδες, σε στρώματα ή αποθήκες από πολίτες που φοβούνται και προετοιμάζονται για τα χειρότερα. Δηλαδή, περίπου το 40% των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα βρίσκεται… θαμμένο κάτω από τη γη.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου