Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Γερμανική βλακεία από Bild για Ελλάδα - ευρώ

Η βλακεία των λαϊκών φυλλάδων της Γερμανίας, όπως είναι η Bild, δεν έχει όρια. Η εφημερίδα σε χθεσινό της δημοσίευμα υποστηρίζει ότι θα υποτιμηθούν όσα χαρτονομίσματα ευρώ έχουν τυπωθεί στην Ελλάδα.


Ανοησίες και ανάξια λόγου, χαρακτηρίζει η Τράπεζα Ελλάδος τα γραφόμενα από τη γερμανική φυλλάδα και όπως αναφέρουν στελέχη της ΤτΕ, σε ανάλογο δημοσίευμα είχε προχωρήσει η Bild, στις αρχές του 2009, όταν έγραφε «μην παίρνετε ιταλικά ευρώ».

Το νόμισμα που κυκλοφορεί, είναι κοινό και ανήκει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπογραμμίζουν τα στελέχη της ΤτΕ. Η αξία του νομίσματος, είναι δεδομένη και δεν εξαρτάται από την οικονομική ευρωστία της χώρας που το «κόβει». Όλα τα χαρτονομίσματα που κυκλοφορούν στο ευρωσύστημα, τυπώθηκαν από την ΕΚΤ και επιστρέφουν σ΄ αυτήν.

Ειδικότερα κάθε κράτος που συμμετέχει στην Ευρωζώνη υποχρεούται να τυπώσει ορισμένο αριθμό χαρτονομισμάτων ευρώ, ο οποίος αντιστοιχεί στο οικονομικό του μέγεθος. Και ενώ στα κέρματα η χώρα προέλευσης δηλώνεται στην πίσω όψη, με τις παραστάσεις που έχει επιλέξει το κάθε κράτος, στα χαρτονομίσματα ακολουθείται άλλος δρόμος.

Συγκεκριμένα σε κάθε χαρτονόμισμα (5, 10, 20, 50, 100, 200, 500), μπροστά από τον σειριακό του αριθμό υπάρχει ένα γράμμα, που γράμμα αντιστοιχεί στο κωδικοποιημένο όνομα της κάθε χώρας.

Έτσι όλες οι χώρες, ανάλογα με το μέγεθος της οικονομίας τους, τυπώνουν περισσότερα ή λιγότερα ευρώ για λογαριασμό της ΕΚΤ. Η Ελλάδα για παράδειγμα τυπώνει 10άρικα (εκτός από το 2007 που τύπωσε και 20άρικα).


Το γράμμα σύμβολο που αντιστοιχεί στο κάθε κράτος δεν παραπέμπει σε καμία περίπτωση στην διεθνή ονομασία του. Για παράδειγμα, η Ελλάς στα χαρτονομίσματα συμβολίζεται με το γράμμα Υ και όχι με τα αρχικά GR.

Χθες η Bild έγραψε: Υποτιμημένα «ελληνικά» ευρώ να αντικαταστήσουν το κοινό νόμισμα στην Ελλάδα, σε περίπτωση εξόδου της από την Ευρωζώνη.

Την εισήγηση κάνει ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Χούμπολτ και μέλος του οικονομικού συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Τσαρλς Μπλανκάρτ. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, το νέο νόμισμα θα έπρεπε να δοθεί στους πολίτες εν μία νυκτί, ενώ το παλιό ευρώ θα διατηρούσε την αξία του. Κάτι τέτοιο, όμως, θα αποτελούσε «δηλητήριο για την ελληνική οικονομία» καθώς «ήδη οι Έλληνες λεηλατούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, ζητώντας ευρώ σε μετρητά».

Μάλιστα η εφημερίδα τονίζει, ότι το σχέδιο Μπλανκάρτ μπορεί να έλυνε κάποιο πρόβλημα, αλλά, «δυστυχώς, θα είχαμε ξαφνικά όλοι άχρηστα χαρτονομίσματα στις τσέπες μας, τουλάχιστον όσα έχουν το σειριακό αριθμό Υ».

ΠΙΝΑΚΑΣ (κωδικοποίηση ανά χώρα):
1. Γερμανία X
2. Γαλλία U

3. Ιταλία S
4. Ολλανδία P
5. Βέλγιο Z
6. Ισπανία V
7. Φινλανδία L
8. Αυστρία Ν
9. Λουξ/ργο R
10. Ιρλανδία Τ
11. Πορτογαλία Μ
12. Ελλάς Υ

13. Εσθονία D
14. Κύπρος G
15. Μάλτα F

16. Σλοβενία H

17.Σλοβακία E

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112872220

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου