Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Προσοχή στα ΑΤΜ των τραπεζών.

Χθες (4-2-2012) το μεσημέρι, συνελήφθησαν στον Πειραιά, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.), δύο (2) αλλοδαποί υπήκοοι Ρουμανίας, ηλικίας 24 και 34 ετών, γιατί μετά από έλεγχο στο αυτοκίνητο που επέβαιναν, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας μηχανισμός παγίδευσης Α.Τ.Μ. Τραπεζών.
Από την έρευνα του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, προέκυψε ότι οι συλληφθέντες είναι μέλη εγκληματικής ομάδας, που προβαίνει σε παγιδεύσεις Α.Τ.Μ. με τη διεθνώς γνωστή μέθοδο « skimming ». Οι δράστες μέσω αυτοσχέδιων ηλεκτρονικών μηχανισμών παγίδευσης, τους οποίους τοποθετούν σε Α.Τ.Μ., υφαρπάζουν τα προσωπικά δεδομένα από τις γνήσιες κάρτες, κατά την ώρα της συναλλαγής, από τον νόμιμο κάτοχο αυτών και με τα στοιχεία αυτά κατασκευάζουν κάρτες κλώνους, με τις οποίες πραγματοποιούν παράνομες αναλήψεις.
Από την μέχρι τώρα έρευνα έχει εξακριβωθεί ότι οι δράστες κατά το χρονικό διάστημα από 15-11-2011 μέχρι χθες (4-2-2012) έχουν υποκλέψει από τα Α.Τ.Μ. μίας μόνο Τράπεζας -126- κάρτες,
προκαλώντας οικονομική ζημιά ύψους 14.780- ευρώ.
Οι έρευνες για τη δράση της συγκεκριμένης εγκληματικής ομάδας σε βάρος και άλλων Τραπεζών καθώς και για τον προσδιορισμό του ύψους της προκληθείσας ζημιάς συνεχίζονται.

Ακολουθεί αναδημοσίευση από http://www.secnews.gr/archives/12343 
Οι απατεώνες επιστρατεύονται διάφορες μεθόδους για να κλέβουν χρήματα από ανυποψίαστους πελάτες τραπεζών. Μια κατασκευάστρια εταιρεία ΑΤΜ, κατά τη διάρκεια συντήρησης ενός μηχανήματος, ανακάλυψε μια φωτογραφική μηχανή που συνδεόταν με το μηχάνημα και μια συσκευή απάτης. Όταν οι πελάτες  προσπαθούσαν να κάνουν ανάληψη ή συναλλαγή, η χρέωση του λογαριασμού τους γινόταν κανονικά αλλά τα χρήματα δεν μπορούσαν να βγουν από την έξοδο, καθώς η συσκευή τα εγκλώβιζε, με αποτέλεσμα να μην τα παραλαμβάνουν οι συναλλασσόμενοι. Όταν οι πελάτες απομακρύνονταν εκνευρισμένοι, οι δράστες που παρακολουθούσαν, έβγαζαν τη
μεταλλική τάπα και έπαιρναν τα χρήματα.
Ο τεχνικός που πραγματοποιούσε τον έλεγχο απευθύνθηκε αμέσως στην εταιρεία με σκοπό να αναφέρει το γεγονός, αλλά όταν επέστρεψε με τους ειδικούς τα μηχανήματα είχαν εξαφανιστεί.
noho3 300x115 ΑΤΜ Skimmers: Πώς κλέβουν χρήματα από ATM
Στις εικόνες που ακολουθούν θα δούμε με ποιον τρόπο γίνεται η παραβίαση των ΑΤΜ.
noho4 300x116 ΑΤΜ Skimmers: Πώς κλέβουν χρήματα από ATM

Μια πιο κοντινή ματιά στα ηλεκτρονικά μέσα και τη συσκευή ανάγνωσης:
noho5 300x176 ΑΤΜ Skimmers: Πώς κλέβουν χρήματα από ATM

Η κάμερα ήταν πολύ έξυπνα τοποθετημένη ώστε να μην ξεχωρίζει στο ΑΤΜ και βρισκόταν πάνω από το σημείο όπου πληκτρολογούσαν τους προσωπικούς κωδικούς.
noho6 300x223 ΑΤΜ Skimmers: Πώς κλέβουν χρήματα από ATM
Σε μια άλλη περίπτωση οι απατεώνες τροποποιούν τμήματα του ΑΤΜ δηλαδή, κόβουν στο κάτω μέρος του μηχανήματος, εκεί που βρίσκεται η υποδοχή της κάρτας, και αντικαθιστούν  το μικροτσίπ με ένα δικό τους το οποίο συλλέγει πληροφορίες από τις κάρτες των πελατών.
cardhack ΑΤΜ Skimmers: Πώς κλέβουν χρήματα από ATM

Αν επισκεφθείτε ένα μηχάνημα αυτόματης ανάληψης που φαίνεται περίεργο, σπασμένο ή δεν είναι καλοδιατηρημένο, προσπαθήστε να βρείτε κάποιο άλλο ATM για να κάνετε τις συναλλαγές σας.
Και να θυμάστε, οι πιο σημαντικές συμβουλές ασφάλειας που πρέπει να προσέχετε είναι:
  • Να χρησιμοποιείτε μόνο τα ΑΤΜ σε καλά φωτισμένες περιοχές και να αποφεύγετε ATM σε απομονωμένα σημεία.
  • Επίσης, να καλύπτετε το πληκτρολόγιο με το χέρι σας όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό PIN γιατί, με αυτόν τον τρόπο υπάρχει μικρότερη πιθανότητα να κλέψουν το PIN σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου