Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Στο φως απόρρητα έγγραφα (για πρώην αποικίες των Βρετανών -και για Κύπρο)

Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να αποδεσμεύει απόρρητα έγγραφα για τις πρώην αποικίες, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, από τον Απρίλιο του 2012.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αποδέσμευση των εγγράφων που αφορούν την Κύπρο στη διάρκεια της αποικιοκρατίας θα αποδεσμευθούν από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013.

Τα έγγραφα θα μεταβιβαστούν από το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών στα Βρετανικά Εθνικά Αρχεία και θα αρχίσει η δημοσιοποίηση τους.

Η μεταβίβαση των εγγράφων θα γίνει με αλφαβητική σειρά με εξαίρεση έγγραφα που αφορούν την Κύπρο, την Κένυα και τη Μαλαισία, για τα οποία, όπως αναφέρεται, έχει επιδειχθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το θέμα της ύπαρξης απόρρητων εγγράφων για τις πρώην αποικίες ήλθε στην επιφάνεια πριν από λίγους μήνες όταν τέσσερεις υπερήλικες Κενυάτες πρώην μέλη της οργάνωσης Μάου Μάου κίνησαν αγωγή εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης για καταβολή αποζημιώσεων για βασανιστήρια που, όπως υποστηρίζουν, υπέστησαν στη διάρκεια της εξέγερσης των Μάου Μάου κατά του βρετανικού ζυγού.

Η ακρόαση της αγωγής θα επαναρχίσει εντός του έτους και, εάν οι τέσσερεις Κενυάτες δικαιωθούν, θα ανοίξει ο δρόμος για αγωγές και από μέλη άλλων απελευθερωτικών κινημάτων στις πρώην αποικίες, περιλαμβανομένης της Κύπρου, την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις έχουν ενημερωθεί για την αποδέσμευση των εγγράφων.



Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

1 σχόλιο: