Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011

Δημοσιεύματα Αγγλικών εφημερίδων :Σχέδιο επαναπατρισμού με αντιτορπιλικά των Βρετανών από χώρες της Ν.Ευρώπης , σε περίπτωση κατάρρευσης του ευρώ.

Από το "Πρώτο Θέμα"

Οι δραματικές διαστάσεις που λαμβάνει, ώρα με την ώρα, η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και τα σενάρια περί διάλυσης του ευρώ και χρεοκοπίας μιας ή περισσοτέρων χωρών μελών, έχουν πυροδοτήσει πληθώρα σεναρίων και ποταμό δημοσιευμάτων, πολλά από τα οποία κινούνται και πέρα από τα όρια της υπερβολής.

Και ως τέτοιο θα αντιμετωπιζόταν  το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Sunday Telegraph περί σχεδίων … εκκένωσης (!) Βρετανών πολιτών από χώρες  του ευρωπαϊκού Νότου εάν δεν  συνέπιπτε με ένα ανάλογο των Sunday Times και με μια «περίεργη» στάση από τα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών της Βρετανίας που ΔΕΝ διέψευσαν τα δημοσιεύματα αυτά!!!

Συγκεκριμένα, η Sunday Telegraph αποκαλύπτει σχέδια που φέρονται να επεξεργάζονται τα βρετανικά υπουργεία  Εξωτερικών και Οικονομίας, βάσει  των οποίων αναζητείται η προσφορότερη λύση για την «εκκένωση χιλιάδων εκπατρισμένων που ζουν σε Ισπανία και Πορτογαλία, στην περίπτωση που μείνουν χωρίς πρόσβαση στους καταθετικούς λογαριασμούς τους»!

Κατά τη βρετανική  εφημερίδα, το Foreign Office εξέφρασε την  ανησυχία του ότι οι σχεδόν ένα (1) εκατομμύριο Βρετανοί υπήκοοι που ζουν στην Ισπανία και οι πάνω από 50 χιλιάδες που ζουν στην Πορτογαλία, ενδέχεται να «αποκοπούν» από τους λογαριασμούς τους, να μην έχουν για κάποιο διάστημα πρόσβαση στα λεφτά τους, στην περίπτωση που οι τράπεζες των δυο χωρών καταρρεύσουν λόγω διάλυσης του ευρώ ή χρεοκοπίας.

Κι  ενώ το σενάριο  μοιάζει παρανοϊκό, έρχονται και  οι Sunday Times που επικαλούνται πηγή από  το υπουργείο Εξωτερικών που δηλώνει  ότι η βρετανική κυβέρνηση  εξετάζει το ενδεχόμενο ναύλωσης αεροπλάνων, πλοίων και λεωφορείων για να μεταφέρουν τους Βρετανούς του Νότου πίσω στη Βρετανία.

Μάλιστα ο ίδιος  αξιωματούχος δηλώνει πως σε μια  τέτοια περίπτωση θα ενεργοποιηθεί  το αποκαλούμενο « πυρηνικό σενάριο», σενάριο που είχε εκπονηθεί για την περίπτωση πυρηνικού πολέμου και το οποίο προβλέπει ότι χιλιάδες Βρετανοί εγκλωβίζονται στα αεροδρόμια τρίτων χωρών χωρίς τρόπο να κάνουν ανάληψη από τα ATMs και χωρίς τρόπο να επιστρέψουν στην πατρίδα. Την ευθύνη τους αναλαμβάνει τότε το Foreign Office, κάτι που σε τελική ανάλυση είχε πράξει η Βρετανία και στο Λίβανο το 2006…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου