Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Ο σημαντικότερος Μακεδονικός τάφος της Θράκης, θύμα των αρχαιοκαπήλων και της συρρίκνωσης της αρχαιολογικής υπηρεσίας

Απόσπασμα από ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τ.Κουράκη:

 Θρασύτατο κρούσμα αρχαιοκαπηλίας σημειώθηκε, πριν από λίγες μέρες, στον σημαντικότερο Μακεδονικό τάφο της Θράκης, στη Σταυρούπολη Ξάνθης. Αρχαιοκάπηλοι εισέβαλαν στον αφύλακτο αρχαιολογικό χώρο, κατέστρεψαν την σιδερένια πόρτα της εισόδου του τάφου και εισήλθαν στο εσωτερικό του, όπου, σύμφωνα με δημοσιεύματα, δεν έκαναν περαιτέρω καταστροφές. Στην εξωτερική όμως πλευρά του τάφου, διάνοιξαν ένα τεράστιο όρυγμα διαμέτρου 3 μέτρων και βάθους 2 μέτρων, με αποτέλεσμα να καταστρέψουν τμήμα του προστατευτικού τσιμεντένιου περιβλήματος, που κατασκευάστηκε το 1977, για τις ανάγκες στερέωσης, αναστήλωσης και στεγανοποίησης του μνημείου. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι αρχαιοκάπηλοι παρέμειναν στο χώρο για πολλές ώρες χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.
Ο τάφος της Σταυρούπολης είναι ο μεγαλύτερος, πιο καλοδιατηρημένος και πιο εντυπωσιακός Μακεδονικός τάφος της Θράκης. Είναι υπόγειος, κτιστός και αποτελείται από δρόμο, προθάλαμο και θάλαμο, που είναι σκεπασμένοι με καμάρες. Έχει κατασκευαστεί με εγχώριο μάρμαρο, σώζει μαρμάρινη θύρα, δύο μαρμάρινες κλίνες και ζωγραφική διακόσμηση με την εγκαυστική μέθοδο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό μνημείο, που σώζεται σε εξαιρετική κατάσταση, το οποίο εντελώς συμπτωματικά δεν υπέστη μεγάλη καταστροφή, αφού οι αρχαιοκάπηλοι εισέβαλλαν ακόμη και στο εσωτερικό του.
Το περιστατικό αυτό φωτίζει το μεγάλο πρόβλημα της αρχαιοκαπηλίας που πλήττει τον πολιτισμό μας, καθώς εκατοντάδες αρχαιολογικοί χώροι της χώρας μας, οργανωμένοι και κυρίως ανοργάνωτοι, φυλάσσονται ελλιπώς ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών. Ωστόσο, το ΥΠΠΟΤ, αντί να ενισχύσει την υποστελεχωμένη αρχαιολογική υπηρεσία, υλοποιεί αυτή τη στιγμή το μνημονιακό σχέδιο της εφεδρείας, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το προσωπικό που εργάζεται για την προστασία των αρχαιοτήτων.
Η συρρίκνωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας αποτελεί τεράστιο πλήγμα στο έργο της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και εμπερικλείει μεγάλους κινδύνους για τους ήδη πλημμελώς φυλασσόμενους αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι παραδίδονται, αφύλακτοι, στο έλεος των αρχαιοκαπήλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου