Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Φτάνουν στα άκρα οι Τούρκοι – απειλούν να στείλουν πλοία στην Κύπρο

Τεντώνουν το σχοινί οι Τούρκοι εκτοξεύοντας απειλές ότι θα κάνουν χρήση οποιουδήποτε πρόσφορου μέσου για να διακόψουν τις έρευνες της Κύπρου για πετρέλαιο.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Εγκεμέν Μπαγίς μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν» ισχυρίστηκε ότι είναι παράνομο να κάνει η Κύπρος έρευνα για πετρέλαιο σε ύδατα που δεν της ανήκουν και δείχνοντας τη σοβαρότητα του θέματος τόνισε ότι «Γι' αυτό υπάρχει ο στόλος» υπογραμμίζοντας ότι «στο παρελθόν η Ελληνοκυπριακή πλευρά είχε επιχειρήσει να κάνει παρόμοια πράγματα, αλλά υπάρχουν αυτοί που θυμούνται τι αντιμετώπισε».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος θύμισε έμμεσα τα όσα είχαν γίνει με την υπόθεση των ρωσικών πυραύλων S-300 το 1998 όταν το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα είχε σχεδιαστεί να εγκατασταθεί στην Κύπρο.

Ήταν τότε που η Τουρκία απειλούσε να επιτεθεί σε ελληνικά νησιά ή ότι θα προελάσει στην Κύπρο λέγοντας μάλιστα ότι «θα αντιδράσει χωρίς όρια» και τότε πάρθηκε η απόφαση το αντιπυραυλικό σύστημα να εγκατασταθεί εν τέλει στην Κρήτη.

«Είναι παράνομο να κάνουν έρευνες σε ύδατα που δεν τους ανήκουν. Η Τουρκία θα κάνει στο έπακρο χρήση όλων των δικαιωμάτων της, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και θα πράξει τα δέοντα. Γνωρίζουν τη σοβαρότητα που διακρίνει την Τουρκία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαγίς.

Στην παρατήρηση του συντάκτη ότι κατά τις έρευνες που είχαν γίνει στο παρελθόν, πλοία του τουρκικού πολεμικού στόλου είχαν σπεύσει στην περιοχή, ο Μπαγίς είπε: «Γι΄αυτόν τον λόγο φτιάξαμε το στρατό μας και εκπαιδεύσαμε τους στρατιώτες».
http://www.dealnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου