Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Παραμύθι ο ευρω-εκβιασμός για χρεοκοπία!

reutersΗ προσπάθεια συστηματικού εκφοβισμού της κοινής γνώμης και του πολιτικού συστήματος της χώρας από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με διλήμματα του τύπου «Ψήφος στο Μεσοπρόθεσμο ή Χρεοκοπία», αποδείχθηκε χθες ότι αποτελεί μια... παραφουσκωμένη μπλόφα: το Reuters αποκάλυψε ότι, ακόμη και αν δεν εγκριθεί το Μνημόνιο 2 από τη Βουλή, η Ελλάδα δεν θα αφεθεί να χρεοκοπήσει τον Ιούλιο (πιθανότατα, μάλιστα, δεν θα χρειασθούν και τα τανκς του Θ. Πάγκαλου για να σταματήσουν τους εξοργισμένους καταθέτες μπροστά στα τραπεζικά καταστήματα...).
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έσπευσε λίγες ώρες πριν δει το φως της δημοσιότητας το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου να τονίσει ότι δεν υπάρχει «Σχέδιο Β» για την Ελλάδα, σε περίπτωση που καταψηφισθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πέμπτη δόση δεν θα εκταμιευθεί και η Ελλάδα θα αφεθεί να χρεοκοπήσει ατάκτως.
Πολλοί αναλυτές από καιρό έχουν υποστηρίξει ότι τέτοιες δηλώσεις από Ευρωπαίους ηγέτες απλώς αποτελούν μια μπλόφα, που θα ξεσκεπαστεί αμέσως μόλις τεθεί πράγματι ζήτημα χρεοκοπίας της Ελλάδας, μιας χρεοκοπίας που είναι αδύνατον να σηκώσει σήμερα το βάρος της το διαλυμένο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης. «Είναι σαν να απειλήσω την 7χρονη κόρη μου ότι, αν δεν διαβάσει τα μαθήματά της, θα κρατήσω την αναπνοή μου μέχρι να σκάσω», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του καθηγητή Γιάννη Βαρουφάκη.
Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε, η μπλόφα πράγματι ξεσκεπάστηκε, με την αποκάλυψη από το Reuters ότι, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επεξεργάζονται «Σχέδιο Β» για τη διάσωση της Ελλάδας από τη χρεοκοπία, ακόμη και αν οι βουλευτές απορρίψουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου