Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Η Τουρκία απειλούσε εταιρείες να μην πάνε στην Κύπρο!

Διπλό παιχνίδι έπαιζε η Τουρκία για να σαμποτάρει κάθε προσπάθεια της Κύπρου να πραγματοποιήσει έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Οι αποκαλύψεις είδαν το φως της δημοσιότητας εξαιτίας των τηλεγραφημάτων που διέρρευσαν από τα Wikileaks.
Από τη μία οι Τούρκοι πίεζαν την Αίγυπτο και τον Λίβανο να ακυρώσουν τις συµφωνίες Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης (ΑΟΖ) που είχαν κάνει με τους Κυπρίους κι από την άλλη απειλούσαν τις ενδιαφερόµενες εταιρείες σε ΗΠΑ και Αγγλία ότι, αν πήγαιναν στην Κύπρο, δεν θα έπαιρναν ποτέ δουλειές στην Τουρκία.

Το αποτέλεσµα ήταν η υπονόμευση των σχετικών δηµοπρασιών της κυπριακής κυβέρνησης. Τη λύση κλήθηκαν να δώσουν οι Ισραηλινοί, οι οποίοι πίεσαν την εταιρεία Noble Energy να αναλάβει τις έρευνες στην Κύπρο, στα θαλάσσια σύνορα µε την ισραηλινή Αποκλειστική Οικονοµική Ζώνη.

Η Κύπρος άρχισε να συνοµιλεί οργανωµένα µε τους γείτονές της για την οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων και ΑΟΖ
επί της προεδρίας του Τάσσου Παπαδόπουλου.
Οι υπογραφές μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου µπήκαν στις 17 Φεβρουαρίου του 2003 στο Κάιρο, ενώ ταυτόχρονα είχαν αρχίσει οι διαπραγµατεύσεις µε το Ισραήλ, τον Λίβανο και τη Συρία.

Το 2007 ο Τ. Παπαδόπουλος προώθησε το θέµα του διεθνούς διαγωνισµού για την ανάθεση πετρελαϊκών ερευνών στην ΑΟΖ της Κύπρου, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση από την πλευρά της Άγκυρας. Έτσι, έκαναν κάθε δυνατή προσπάθεια να εμποδίσουν τις κυπριακές έρευνες.
http://www.typos.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου