Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Νόμο για Μέγα Swap 50 δις για την ανταλλαγή κρατικής περιουσίας με χρέος ζητά η κυβέρνηση

newsimage
Την Παρασκευή η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία στην οποία προτείνει να εξασφαλιστεί με νόμο του κράτους η μεταφορά από τώρα της κυριότητας των 50 δις από τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν με βάση το γνωστό σχέδιο, στους δανειστές της χώρας. Αν δεν κάνω λάθος κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ούτε με τα δάνεια της ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Αξίζει να σημειωθεί πως η τροπολογία που κατατέθηκε προς ψήφιση δεν προτείνει να μπουν ως ενέχυρο για την αποπληρωμή των δανείων τα 50 δις των αποκρατικοποιήσεων, δηλαδή κάτι παρόμοιο με αυτό συνέβη στην περίπτωση του Μνημονίου. Στο Μνημόνιο, ορίζεται πως αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποπληρώσει τα δάνεια των 110 δις ή καθυστερήσει στην πληρωμή των τόκων ή στην υλοποίηση του προγράμματος που έχει συμφωνήσει οι δανειστές θα έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν τμήμα της ελληνικής περιουσίας για να καλύψουν τις απώλειες τους.
Στην τροπολογία δεν προτείνεται να συμβεί αυτό αλλά κάτι πολύ διαφορετικό: στην ουσία η κυβέρνηση αφού πρώτα δημιουργεί ένα Μέγα Swap το οποίο ονομάζει 'πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων' και μέσα σε αυτό βάζει περιουσία του δημοσίου ύψους 50 δις ευρώ (εταιρίες, λιμάνια, αεροδρόμια, λαχεία, ακίνητα κλπ), έρχεται με την τροπολογία να προτείνει να γίνει νόμος του κράτους ότι το Swap αυτό θα ανταλλαχθεί με χρέος.
Η εξίσωση αν και καλά κρυμμένη είναι πολύ απλή: στη μία πλευρά του swap μπαίνει κρατική περιουσία και στην άλλη χρέος. Μετά την ανταλλαγή οι δανειστές θα έχουν λάβει τη δημόσια περιουσία και εμείς το χρέος. Μπορεί κανείς να ονομάσει αυτό το swap όπως επιθυμεί ώστε για πολιτικούς ή άλλους λόγους να φανεί πως είναι κάτι άλλο αλλά δεν παύει να είναι ένα swap.
Πάνος Παναγιώτου
χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής
XrimaNews.gr
περισσότερα : http://www.analitis.com/index.php?option=com_content&task=view&id=20415&Itemid=97

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου