Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Αρχίζουν να πανικοβάλλονται οι Ιάπωνες

 Ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΟΣΑ για την πυρηνική ενέργεια , δήλωσε ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1 είναι "ειλικρινά κακή". Επίσης δήλωσε ότι «στο Τόκιο επισημάναμε ραδιενέργεια", όμως "σε πολύ χαμηλά επίπεδα", τα οποία "απέχουν πάρα πολύ από το να έχουν συνέπειες για τους ανθρώπους".
Παρά τις εκκλήσεις για ψυχραιμία, οι κάτοικοι της ιαπωνικής πρωτεύουσας επέδραμαν στα καταστήματα για προμήθειες. Πολυκατάστημα 24ωρης λειτουργίας της περιοχής Ρομπόντζι ξεπούλησε ραδιόφωνα, φακούς, κεριά και υπνόσακους.
Στο Διαδίκτυο το κυρίαρχο μήνυμα από την Ιαπωνία είναι ένα: "είμαστε τρομοκρατημένοι εξαιτίας του κινδύνου να σημειωθεί πολύ σοβαρό πυρηνικό δυστύχημα· θέλουμε απελπισμένα να φύγουμε".

Καθώς η ανησυχία επεκτείνεται και πέραν της Ιαπωνίας, η Κίνα ανακοίνωσε ότι οργανώνει την απομάκρυνση των υπηκόων της από τις πληγείσες περιοχές της Ιαπωνίας, αλλά παράλληλα πρόσθεσε ότι δεν έχει ανιχνεύσει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφός της. Η Air China ματαίωσε τις πτήσεις της προς το Τόκιο.

Πρεσβείες στο Τόκιο κλείνουν ή μεταφέρουν το προσωπικό τους εκτός της ιαπωνικής πρωτεύουσας. Χαρακτηριστικά, η Αυστρία ανακοίνωσε ότι μεταφέρει το προσωπικό της πρεσβείας της στην Ιαπωνία από το Τόκιο στην Οζάκα, η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά της ιαπωνικής πρωτεύουσας. Ομάδες τουριστών σταμάτησαν τις διακοπές τους, ενώ πολυεθνικές εταιρείες ζήτησαν από το προσωπικό τους να αναχωρήσει ή προετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το Τόκιο.
Ιάπωνες και ξένοι εγκαταλείπουν τη χώρα, με τον αριθμό των επιβατών που περιμένουν πτήσεις στο κύριο διεθνές αεροδρόμιο στο Τόκιο, το Ναρίτα, να αυξάνεται. Πολυεθνικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να μετεγκατασταθούν εκτός της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

πληροφορίες από Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου