Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

ΑΔΙΚΕΣ ΒΟΛΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ

Ρεπορτάζ για ta xalia του Δημοσιογράφου Χρήστου Νικολαίδη

Είδα χτες και προχθές τα ρεπορτάζ για το τραγικό συμβάν της πυρκαγιάς σε πολυκατοικία, που πήρε από τη ζωή δυο ηλικιωμένους.
Δυστυχώς οι υπερβολές και οι απίθανοι ισχυρισμοί περίσσεψαν για μία ακόμη φορά, στοιχεία όμως που έρχονται εναντίον της υπόστασης και του κύρους της πυροσβεστικής και των στελεχών της.
Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το Πυροσβεστικό Σώμα λειτουργεί πάντα άψογα, χωρίς λάθη και παραλείψεις, άλλωστε είναι κι αυτό μέρος της Ελλάδας μας...

Ωστόσο, από το σημείο αυτό μέχρις ότου να λέγονται και να γράφονται ανακρίβειες και ψέμματα υπάρχει μεγάλη απόσταση. Γνωρίζοντας πολλά στελέχη και κυρίως τη νοοτροπία της Πυροσβεστικής, αποφάσισα να γράψω αυτό το κείμενο, μόνο και μόνο για να βοηθήσω στην αποκατάσταση της τάξης.

Η μοιραία φωτιά στο διαμέρισμα της Κων. Καραμανλή έπιασε στις 12.55. Ενώ πολύς κόσμος παρατηρούσε τους καπνούς και τις φλόγες, όπως και τους δύο γέροντες που προσπαθήσουν να τις σβήσουν, το τηλεφώνημα στο 199 έγινε στις 13.20! Απίστευτη καθυστέρηση.
Στις 13.24 έφθασαν οι πυροσβέστες στο σημείο. Στις 13.27 τρεις πυροσβέστες (με επικεφαλής τον προϊστάμενο του τμήματος κίνησης Ε. Τ.) έσπαγαν τις πόρτες και περνούσαν μέσα στο διαμέρισμα, για να βρουν νεκρούς τους δύο γέροντες.

Την ίδια ώρα το κλιμακοφόρο όχημα της πυροσβεστικής πάλευε να ανεβάσει το "κανόνι". Κόσμος (αλλά και δημοσιογράφοι) έβλεπαν να καθυστερεί το ανέβασμα και διαμαρτύρονταν έντονα. Κάποιοι μάλιστα έλεγαν ότι λόγω αυτής της καθυστέρησης κάηκαν οι δύο άνθρωποι. Το συμπέρασμα είναι βιαστικό και λανθασμένο. Όσοι έβλεπαν απ' έξω το όχημα και το κανόνι να μην ανεβαίνει, πίστευαν ότι με αυτό θα γίνει ο απεγκλωβισμός και η διάσωση των ανθρώπων. Λάθος. Τα δύο θέματα είναι άσχετα. Ο απεγκλωβισμός είχε ήδη επιχειρηθεί αλλά δυστυχώς ήταν πλέον αργά...

Ο Ε.Τ. μου περιέγραψε τη σκηνή, την αγωνία τη δική του και των συναδέλφων του να προφτάσουν. Δυστυχώς δεν τα κατάφεραν. Δεν πρόλαβαν. Η συντριβή τους είναι δεδομένη. Ωστόσο, είναι τραγικά απαράδεκτο να δέχονται βολές και κατηγορίες από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ούτε τη δουλειά τους ούτε την κατάσταση.

Αναρωτιέμαι: Γιατί άργησε τόσο το τηλεφώνημα στο 199; Γιατί έγινε αφού η φωτιά έκαιε επί 30 και πλέον λεπτά; Ποιοι ήταν αυτοί που ενώ θα έπρεπε να τηλεφωνήσουν αμέσως, τραβούσαν βίντεο με τα κινητά τους;

Σκόρπιες σκέψεις... Αλλά το ανάθεμα πολύ δύσκολο να πέσει... Στον οποιοδήποτε...

ΥΓ Πληροφορήθηκα ότι ένας πυροσβέστης νοσηλεύεται με "Σύνδρομο του Βιετναμ" ή μετατραυματικό άγχος, λόγω των συναισθημάτων που τον κατέκλυσαν στην επιχείρηση, από τις εικόνες που είδε. Περαστικά του. Του εύχομαι από καρδιάς να επιστρέψει γρήγορα. Μπορεί η κοινωνία μας να είναι εύκολη (πολύ εύκολη) στα αναθέματα, αλλά τον χρειάζεται...

ΠΗΓΗ:http://taxalia.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου