Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΑΙΩΝΙΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών το Υπουργείο Παιδείας θα επιβάλει δίδακτρα στους αιώνιους φοιτητές και πιο συγκεκριμένα σε όσους δεν τελειώνουν τις σπουδές τους μέχρι και δύο έτη πέραν των προβλεπόμενων χρόνων σπουδών.

Ας δούμε τώρα τι έλεγε το ΠΑΣΟΚ για το θέμα των αιώνιων φοιτητών μέσα από δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας στις 22-2-2007 :

[Το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει στο σύνολό του το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανώτατη εκπαίδευση.
Την απόφαση αυτή έλαβε χθες ομόφωνα το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι «δεν θα δώσουμε πράσινο φως στην κυβέρνηση» και την κατηγόρησε ότι αναδεικνύει ορισμένα πιασάρικα θέματα, όπως π.χ. το άσυλο και τους αιώνιους φοιτητές», για να κινητοποιήσει τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας».

Η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι ένιωσε προχθές πως δεν είχε επάρκεια να υποστηρίξει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ σε αυτά τα θέματα. Ο Γ. Παπανδρέου στο κλείσιμο της συζήτησης της απάντησε εμμέσως πλην σαφώς, λέγοντας ότι, για παράδειγμα, το θέμα των αιώνιων φοιτητών δεν μπορεί να ρυθμίζεται ισοπεδωτικά με νόμο, αλλά θα πρέπει κάθε ΑΕΙ να το ρυθμίζει λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ιδιαιτερότητες της κάθε σχολής ή του κάθε τμήματος, το γεγονός ότι υπάρχουν φοιτητές εργαζόμενοι, φοιτήτριες που είναι μητέρες, και άλλοι που για διαφόρους λόγους αναγκάζονται να διακόψουν για ένα διάστημα τις σπουδές.]

Τότε το ΠΑΣΟΚ καταψήφιζε και ήταν αρνητικό σε κάθε προσπάθεια της τότε κυβέρνησης.
Τώρα θα μας πει τα γνωστά περί οικονομικής κρίσης κ.λ.π. και ότι προσπαθεί να κάνει πράγματα που δεν έγιναν τα τελευταία 30 χρόνια (εκ των οποίων τα 23 περίπου κυβερνούσε το ίδιο και μάλιστα με ισχυρές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες).
Αν αληθεύουν βέβαια τα δημοσιεύματα μένει να δούμε πώς θα είναι διατυπωμένη αυτή η ρύθμιση, αν θα έχει «ισοπεδωτικό» χαρακτήρα, αν θα λαμβάνει υπόψη της τις «ιδιαιτερότητες κάθε σχολής» ή θα είναι γραμμένη από τον Παπακωνσταντίνου και θα έχει εισπρακτικό χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου