Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

ΤΕΣΤ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΑ STRESS TEST ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΕΡΒΙΡΑΝ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ.(ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΊΑ 27-7-2010)


Εάν προσπαθούσατε να ελέγξετε την ασφάλεια των αυτοκινήτων ή των παιδικών παιγνιδιών χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή 'Ενωση με τα stress tests των τραπεζών, θα καταλήγατε στη φυλακή.
Γιατί; Γιατί απλά ο εξεταστικός μηχανισμός έχει ρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να καθορίζει το αποτέλεσμα. Ο σκοπός αυτής της άσκησης ήταν να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες που θα αποτύχουν στο stress test θα είναι εκείνες που έτσι κι αλλιώς θα αναδιαρθρωθούν.Σκοπός αυτής της κυνικής άσκησης ήταν να προσποιηθεί η Ε.Ε. ότι έλυσε το πρόβλημα, ενώ στην πραγματικότητα δεν το έκανε.Υπήρχαν τρία βασικά προβλήματα με αυτά τα τεστ. Το πρώτο, και λιγότερο σοβαρό σε σχέση με τα άλλα δύο, είναι ότι τα test άφησαν έξω μερικά σημαντικά ιδρύματα, των οποίων η οικονομική υγεία δεν ήταν σαφής. Το δεύτερο πρόβλημα αφορά στον ορισμό του βαθμού με τον οποίο μία τράπεζα περνάει τα τεστ. Το τρίτο πρόβλημα είναι και το πιο σοβαρό, και συγκρούεται με την αξιοπιστία ολόκληρης της άσκησης. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στην περίπτωση στάσης πληρωμών από κάποιο κράτος.
Βέβαια, τα stress test θα πρέπει να βασιστούν σε αυτό που αποκαλείται αληθοφανές χειρότερο σενάριο, όχι σε εκείνο που εκφράζει το χειρότερο. Κανείς δεν ζητά από μία τράπεζα με τα stress test τον αντίκτυπο που θα έχει από μία επίθεση εξωγήινων. Πλην όμως η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι τόσο ακραίο σενάριο. Είναι ανεύθυνο από αυτούς που πραγματοποίησαν τα τεστ, να αγνοούν ένα τέτοιο σενάριο. Είναι σαν να ελέγχεις την ασφάλεια αυτοκινήτου, αγνοώντας το ενδεχόμενο να υπάρξει διερχόμενο όχημα.
Τα stress test ακολουθούν ένα σχέδιο που είναι εμφανές από το ξέσπασμα της κρίσης τον Σεπτέμβριο του 2008. Η προσέγγιση της Ε.Ε. στον χρηματοπιστωτικό τομέα ήταν να εφαρμόσει πρόχειρες επιδιορθώσεις και όχι να λύσει το πρόβλημα.
Ένα stress test χωρίς καμία στρατηγική ανάλυσης είναι πραγματικά άσκοπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου