Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Επιστολή σε Aβραμόπουλο για Πάγκαλο: "Μην παραβλέπετε το κοινό αίσθημα των στρατιωτικών"

Τριγμούς προκαλεί η απόφαση του ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου να εκπροσωπήσει την Ελληνική Προεδρία στη Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Η δήλωσή του περί “αντιπαραγωγικών στρατιωτικών” ασφαλώς δεν έχει ξεχαστεί και βέβαια ουδέποτε έχει αναιρεθεί.

Με ανοικτή επιστολή του προς τον ΥΕΘΑ , ο ΣΥΣΜΕΔ του επισημαίνει ότι “ότι δεν είναι επωφελές ούτε εποικοδομητικό να παραβλέπεται το κοινό αίσθημα των στρατιωτικών”.

Όλη η επιστολή:


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο

Κε Υπουργέ.

Ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει στις τάξεις των στρατιωτικών η απόφαση εκπροσώπησης της Ελληνικής Προεδρίας στη Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον κ. Θεόδωρο Πάγκαλο, τη δήλωση του οποίου «ο πιο αντιπαραγωγικός κλάδος του ελληνικού λαού είναι οι στρατιωτικοί και τα Σώματα Ασφαλείας» επιθυμούμε να ανακαλέσουμε στη μνήμη σας.

Με αφορμή την επιλογή του συγκεκριμένου τέως Υπουργού εγείρεται στους στρατιωτικούς σειρά ερωτηματικών, τα οποία προβληματίζουν αναφορικά είτε με την καταλληλότητα, είτε με τη σκοπιμότητά της, ως εξής:

- Ο κ. Πάγκαλος ουδέποτε αναίρεσε την παραπάνω δήλωση. Συνεπώς, αφού αυτή εκφράζει την άποψη του για την προσφορά των στρατιωτικών ως πυλώνα στήριξης της εθνικής εξωτερικής πολιτικής, πώς θα αντιμετωπίσει τους αντίστοιχους Ευρωπαίους συναδέλφους μας ως πυλώνες της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής πολιτικής; Ως το ίδιο αντιπαραγωγικούς; Εκτός και αν θεωρεί ότι η αντιπαραγωγικότητα αποτελεί αποκλειστικώς χαρακτηριστικό των Ελλήνων στρατιωτικών, εν αντιθέσει με τους Ευρωπαίους συναδέλφους μας.

- Πώς ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Προεδρίας θα αναπτύξει τις θέσεις της για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Στρατού, εφόσον δεν πιστεύει στην παραγωγικότητα των στρατιωτικών; Εύλογα συμπεραίνουμε ότι είτε ο κ. Πάγκαλος έχει υπαναχωρήσει σχετικά με τις παραπάνω δηλώσεις, πράγμα που αποδεικνύει το ευμετάβλητο των απόψεών του, αναλόγως θέσεως, είτε έχει κληθεί να χειριστεί κάτι στο οποίο δεν πιστεύει. Και στις δυο περιπτώσεις, ωστόσο, εγείρονται αμφιβολίες περί της ορθότητας της συγκεκριμένης επιλογής.

- Με δεδομένο ότι οι γνωστές δηλώσεις του κ. Πάγκαλου φανερώνουν δείγματα προκατάληψης απέναντι στους στρατιωτικούς, δημιουργήθηκε εντύπωση ένδειξης αδιαφορίας προς το κοινό αίσθημα των τελευταίων η επιλογή του να χειριστεί θέματα που τους αφορούν άμεσα (Ευρωστρατός). Παράλληλα εγείρονται θέματα ηθικής φύσεως αναφορικά με την εκπροσώπηση της Χώρας σε στρατιωτική επιτροπή από κάποιον που έχει υποτιμήσει το έργο των στρατιωτικών. Σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να υποθέσουμε, εξ ́ άλλου δεν έχουμε άλλες ενδείξεις που να οδηγούν σε αυτό, ότι οι γνωστές του απόψεις έχουν κάποια συγγένεια με τις απόψεις της νυν ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ.

Επειδή όπως επανειλημμένα έχουμε αποδείξει, οι Έλληνες Στρατιωτικοί διαθέτουμε μνήμη και κρίση, είναι δύσκολο να μην ανακαλέσουμε προγενέστερες ρήσεις που άπτονται θεμάτων στα οποία - ως στρατιωτικοί - είμαστε εξαιρετικά ευαίσθητοι, όπως «όσο πιο καθυστερημένος είναι ένας λαός, τόσο πιο μεγάλος είναι ο φετιχισμός του με τη σημαία» (υπενθυμίζουμε ότι ο όρκος του στρατιωτικού επιβάλλει «φετιχιστικά» «Να υπερασπίζω με πίστην και αφοσίωσιν, μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματος μου, τας Σημαίας. Να μη τας εγκαταλείπω μηδέ να αποχωρίζομαι ποτέ απ’ αυτών».). Παράλληλα, δε διαλανθάνουν, αλλά συνεπικουρούν, γεγονότα όπως εκείνα του Ιανουαρίου του 1996 και του Φεβρουαρίου του 1998, ώστε να διαμορφωθούν εύλογα εντυπώσεις περί της υπόψη επιλογής, εκτός εάν άλλες Εθνικές σκοπιμότητες, τη φύση των οποίων αγνοούμε, την επιβάλλουν.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο κε Υπουργέ, θεωρούμε ότι δεν είναι επωφελές ούτε εποικοδομητικό να παραβλέπετε το κοινό αίσθημα των στρατιωτικών.


http://www.onalert.gr/stories/epistoli-se-yetha-gia-pagalo-min-paravlepetai-to-koino-aisthima-ton-stratiotikon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου