Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Το PSI, όντως, προχωρά: Προς τον γκρεμό...

Το χειρότερο σενάριο για την απομείωση ή «κούρεμα» επί το λαϊκότερον του χρέους γίνεται πραγματικότητα τις επόμενες ημέρες με απόλυτα έγκυρες πηγές της κυβέρνησης να αναφέρουν στο defencenet.gr ότι «Ολοκληρώνεται η συμφωνία, αλλά δυστυχώς θα απέχει περίπου ένας στους τρεις δανειστές που σημαίνει ότι το 30-35% δεν αποδέχεται το «κούρεμα», θα θεωρήσουν υποχρεωτική οποιαδήποτε λύση που δεν θα τους αποδίδει το 100% της επένδυσής τους και συνεπώς θα ζητήσουν ενεργοποίηση των CDS (ασφάλιστρα κινδύνου).
Αυτό σημαίνει ότι η διεθνής ένωση επενδυτών θα κηρύξει την Ελλάδα σε άτακτη χρεοκοπία με τις επιπτώσεις ευνόητες. Ο πρόεδρος του IFF Τσάρλς Νταλάρα ενημέρωσε για την προοπτική αυτή σήμερα την ελληνική κυβέρνηση, αλλά είναι κάτι που όλοι πλέον γνωρίζουν, όπως και οι Ευρωπαίοι, βασικά οι Γερμανοί και οι Γάλλοι πλέον αποδέχονται.

Μας πουλάνε δηλαδή κανονικά, αφού επί 18 μήνες κατέστρεψαν την χώρα δήθεν για να μην χρεοκοπήσει, μας πήγαν τον Ιούλιο σε ελεγχόμενη χρεοκοπία και τώρα σε ολική πτώχευση.
Βέβαια, «εγγυώνται» ότι η χώρα θα συνεχίσει να ζει. Με το σωληνάκι. Μέχρι να βεβαιωθούν ότι το σωληνάκι δεν χρειάζεται και ότι οι δικές τους τράπεζες είναι ασφαλείς και να το τραβήξουν και αυτό.

Για την χορήγηση των 89 δις. Ευρώ δεν μιλάει κανείς και δεν πρόκειται να μιλήσει κανείς γιατί απλούστατα δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Το defencenet.gr από την αρχή, από τον Μάϊο του 2010 που ξεκίνησε αυτή η μεγάλη περιπέτεια της χώρα έχει ενημερώσει ψύχραιμα, αλλά με μεγάλη ακρίβεια τους αναγνώστες του, όταν μέχρι σήμερα κανείς από τα παραδοσιακά ΜΜΕ δεν τολμά να πει την αλήθεια και αυτό θα κάνουμε και τώρα.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι ακόμα και σήμερα τα μεγάλα ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι "To PSI προχωρά και ολοκληρώνεται οσονούπω", αλλά δεν λένε ΠΩΣ ολοκληρώνεται... 

Όπως τον Ιούλιο όλοι πανηγύριζαν και εμείς, ίσως μόνο εμείς, είπαμε ότι η απόφαση ήταν και τραγική και θνησιγενής, έτσι επαναλάβαμε και τον Οκτώβριο την θέση μας αυτή για έναν απλό λόγο: Ότι στην θέση που η πινακίδα γράφει “GREECE” στις διαπραγματεύσεις δεν κάθεται πραγματικός Έλληνας ηγέτης.

Κάθεται κάποιος που υποδύεται τον Έλληνα ηγέτη. Και πριν και τώρα. Δεν μπορεί το 1940 κάποιος που η αριστερή διανόηση τον έχει χαρακτηρίσει «φασίστα» να είπε «ΟΧΙ»  στις σιδερόφρακτες στρατιές του φασισμού και τώρα οι δημοκρατικά εκλεγμένοι να λένε συνεχώς «ΝΑΙ» σε όλα στους ξένους.


Εν πάση περιπτώσει το οικονομικό επιτελείο έχει ενημερωθεί ότι μεγάλες κατηγορίες δανειστών δεν πρόκειται να συμμετάσχουν και είναι έτοιμοι για το «κανόνι».

Θυμίζουμε ότι η συμφωνία της 26ης/27ης Οκτωβρίου προβλέπει το κούρεμα του χρέους της Ελλάδας που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών πιστωτών κατά 50%, άρα και τη μείωση αυτού σε 103 δισεκατομμύρια ευρώ από 206 δισεκατομμύρια στα οποία ανέρχεται σήμερα.

Οι κατηγορίες των δανειστών που δήλωσαν αρνητικοί για το «κούρεμα» και θα αναγγείλουν βίαιη απομείωση της επένδυσής τους, είναι οι:

-Κάτοχοι ομολόγων που λήγουν το 2012 αξίας περίπου 36 δισεκατομμυρίων ευρώ. Περιμένουν να αποζημιωθούν στο ακέραιο φέτος και δεν έχουν λόγους να πάρουν ομόλογα μετά από τριάντα χρόνια όπως προβλέπει το PSI. Είναι και νομικά έκθετοι απέναντι στους μετόχους τους τα Δ.Σ. που θα αποφασίσουν κάτι τέτοιο.

-Αυτοί που θα βγάλουν περισσότερα χρήματα με την αποζημίωσή τους από τα CDS (ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας) που κατέχουν.

-Τα επιθετικά επενδυτικά κεφάλαια που ειδικεύονται στις αγορές χρέους χωρών που βρίσκονται κοντά σε χρεοκοπία (vulture funds) μόνο και μόνο για να πτωχεύσουν την χώρα που έχουν επενδύσει στην χρεοκοπία της.

-Επιπλέον τα hedge fund και άλλα κρατικά ταμεία που κατέχουν συνολικά περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια δεν μπορούν να δεχθούν εκ του καταστατικού τους «κούρεμα». Κάτι τέτοιο, απλά είναι παράνομο.


Τι μένει για να «κουρευτεί»; Οι ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και οι γαλλογερμανικές τράπεζες που οι κυβερνήσεις τους τους έχουν υποσχεθεί τον δημόσιo πλούτο της χώρας.

Την επομένη του «κουρέματος» θα μιλάμε για «Αρμαγεδώνα» στην ελληνική οικονομία. Αυτό που θα μπορούσε τον Μάϊο του 2010 να την σώσει, τώρα απλά θα την καταστρέψει...

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=31604&Itemid=139

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου